Готови ли сте за една вкусна закуска в чаша? В летния сезон черешите са в разгара си и винаги е хубаво да консумираме сезонни плодове, за да взимаме максмума от тях.

Подходящо за хора със стомашно-чревни и/или сърдечно-съдови проблеми, бременни, деца.

 • 50г овесени ядки
 • 1 с.л. чия
 • 1 ч.л. мед или кленов сироп
 • 100г череши
 • 1 Активия Натурална

Защо да изберем Активиа Натурална?

Киселото мляко има много полезни макронутриенти, които са нужни на всеки един организъм да функционира правилно. То съдържа много калции- минерал, нужен за здрави кости и зъби. Също така, то е много богато на витамин Б12 и рибофлавин, спомагащи за правилна функция на сърдечно-съдовата система. Тъй като Активиа има пробиотични свойсва, заради бактерията в състава си- продуктът е изключително подходящ за хора, които страдат от стомашно-чревни проблеми. Пробиотиците са начин на спомогнем при процесите в стомаха ни, диктувани от нашата чревна флора. Те са и мощни имуностимуланти.
Обикновено киселото мляко е високо и на протеини, което спомага за правилната регулация на апетита на човек, тъй като протеините отнемат най-много енергия за усвояването си и сравнително повече време, отколкото простите въглехидрати.

Другите съставки на закуската:

Овесените ядки са богати на много витамини и минерали, както и антиоксиданти- главно манган и витамин Б1. Те съдържат сложни въглехидрати и фибри, което ги прави идеален избор за сутрешна закуска. Видът разтворими фибри, които се съдържат в овеса, са бета-глюкан, който частично се разтваря във вода и образува гъст, подобен на гел разтор в червата. Ползите от него са следните:

 • Намалява „лошия“ холестерол, както и нивата на общия холестерол в кръвта
 • Намалява кръвната захар и нивата на инсулин
  • Това прави изборъ на овесени ядки добър за хора, страдащи от диабетни състояния
 • Увеличава чувството на ситост, което спомага за редукцията на теглото
  • Бета-глюканът увеличава нивата на пептид YY, който е хормон в стомаха и се продуцира при ситост.
 • Увеличава разнообразието на добрите бактерии в храносмилателния тракт

Семената от чия са известни с това, че въпреки размера си- те са едни от най-хранителните суперхрани в днешно време, защото са пълни с фибри, протеин, омега-3 мастни киселини и други микронутриенти, като калции, манган, магнезии и фосфор. Освен това, те съдържат и антиоксиданти, които се борят срещу свободните радикали в организма ни и предотвратяват стареене и нарушения на клетъчно ниво. В 2 супени лъжици се съдържат 12 грама въглехидрати, от които 11 са фибри, които тялото не усвоява. Фибрите нито повишават кръвната захр, нито изискват освобождаването на инсулин. Въпреки че фибрите се приемат като част от въглехидратите, техните здравословни ефекти драстично се различават от тези на смилаемите въглехидрати (като нишесте или прости захари). Поради високото количество фибри в чията, тя може да абсорбира до 10-12 пъти повече вода от теглото си, превръшайки се в гелообразни структури, които се разширяват в стомага и теоретично правят човек по-сит и храната се усвоява много по-бавно. Теоретично, това трябва да помогне на човек да приема по-малко калории.

Медът също е богат на антиоксиданти, които освен притивовъзпалително си действие, могат да помогнат и при сърдечно-съдови проблеми като предотварят инфаркт или инсулт.

Черешите са пълни с фибри, витамин Ц, калий, който е особено важен за правилната поддръжка на мускилите, нервите, кръвното налягане. Освен това, в черешите има и сравнителни високо количество антиоксиданти и противовъзпалителни съединения, борещи се срещу оксидативния стрес в тялото. 11 от общо 16 проучваниия са доказали, че черешите намаляват възплаителните процеси в организма на човек, а 8 (от общо 10) доказват редукцията на маркерите за оксидативен стрес.
Черешите са богати и на полифеноли, което всъщност са група растителни съединения, които се борят срещу клетъчни нарушения, предпазват от хронични и сърдечно-съдови заболявания, както и диабет и определени типове рак.

Криси (www.kris.white.bg) направи и нагледно как би изглеждала закуската ви, ако решите да я направите: