Със стажантката ми- Криси (@_vavura) (www.kris.white.bg) , и Активиа създадохме още една балансирана закуска, която влияе благоприятно на вашия организъм и общо благосъстояние, като ви осигурява нужни дози витамини, минерали и антиоксиданти.

 • 2 с.л. овесени ядки (безглутенови)
 • 1 круша, небелена
 • 1 с.л. тиквени семки
 • 100г боровинки
 • 1 Активиа Натурална

Защо да изберем Активиа Натурална?

Киселото мляко има много полезни макронутриенти, които са нужни на всеки един организъм да функционира правилно. То съдържа много калции- минерал, нужен за здрави кости и зъби. Също така, то е много богато на витамин Б12 и рибофлавин, спомагащи за правилна функция на сърдечно-съдовата система. Тъй като Активиа има пробиотични свойсва, заради бактерията в състава си- продуктът е изключително подходящ за хора, които страдат от стомашно-чревни проблеми. Пробиотиците са начин на спомогнем при процесите в стомаха ни, диктувани от нашата чревна флора. Те са и мощни имуностимуланти.

Обикновено киселото мляко е високо и на протеини, което спомага за правилната регулация на апетита на човек, тъй като протеините отнемат най-много енергия за усвояването си и сравнително повече време, отколкото простите въглехидрати.

Другите съставки на закуската:

Овесените ядки са богати на много витамини и минерали, както и антиоксиданти- главно манган и витамин Б1. Те съдържат сложни въглехидрати и фибри, което ги прави идеален избор за сутрешна закуска. Видът разтворими фибри, които се съдържат в овеса, са бета-глюкан, който частично се разтваря във вода и образува гъст, подобен на гел разтор в червата. Ползите от него са следните:

 • Намалява „лошия“ холестерол, както и нивата на общия холестерол в кръвта
 • Намалява кръвната захар и нивата на инсулин
  • Това прави изборъ на овесени ядки добър за хора, страдащи от диабетни състояния
 • Увеличава чувството на ситост, което спомага за редукцията на теглото
  • Бета-глюканът увеличава нивата на пептид YY, който е хормон в стомаха и се продуцира при ситост.
 • Увеличава разнообразието на добрите бактерии в храносмилателния тракт

Крушите съдържат 11.3г въглехидрати (на 100г), от които всички са естествени захари, 2.7г фибри и пребиотици, играещи важна роля в нашето тяло, особено при здравето на микробиома на червата (чревните бактерии). Пребиотиците „хранят“ тези чревни бактерии и допринасят за тяхното размножаване и разнообразие, което от своя страна може да доведе до предотвратяване както на затлъстяването, така и на диабет тип 1 и тип 2. Крушите съдържат и голям набор от витамини и минерали, включително калий (помага при балансирането на течностите в организма), фосфор, витамин К и калций, които са необходими за здрави кости и зъби. Нещо повече- ако консумирате крушите с обелката им, ще си осигурите до 6 пъти повече полифеноли (антиоксиданти), които предпазват организма от окислителни увреждания.

Въпреки че тиквените семки са малки, те са добри източници на хранителни вещества, които добринасят за общото благсъстояние на организма. Както всички ядки, тиквените семки са пълни с протеини и ненаситени мастни киселини, включително омега-3. Те също съдържат добра гама от микронутриенти, като желязо, селен, калций, витамини от група В и бета-каротин, който организма превръща във витамин А. Тиквените семки са известни с това, че те са отличен природен източник на магнезий и цинк, защото само една супена лъжица от тях осигурява 1мг цинк, като препоръчителната дневна доза е 9.5мг за мъже и 7мг за жени, и 40мг магнезий- при препоръчителна дневна доза-  300мг за мъже и 270мг за жени. Според някои проучвания, този вид семки може да помогне на диабетици да регулират кръвната си захар, както и да намалят нивата на общия холестерол в кръвта при хора със сърдечно-съдови заболявания.  Тъй като тиквените семки са богати на магнезий, те може и да помогнат при регулацията на кръвното налягане, като биват част от една здравословна диета и начин на живот. Освен това, добрите нива на магнезий в организма помагат за подобряване на съня.

 

Боровинките са доста популярни при нисковъглехидратните и кето хранителни режими, защото имат ниско калорично съдържание, но имат много фибри, витамин Ц и витамин К, което ги прави идеален избор за хора на диета. Те имат добър антиоксидантен профил и предпазват тялото от свободни радикали, които имат тенденцията да разрушават клетки и да провокират растежа и размножаването на раковите клетки. Главните антиоксидантни вещества в боровинките спадат към семейството на полифенолите, а по-конктетно- флавоноиди. Счита се, че една група флавоноиди- антоцианини, е отговорна за по-голямата част от полените качества на тези плодове. Оксидативният стрес може да ускори процеса на стареене на мозъчните клетки, което се отразява негативно върху мозъчната функция. Според проучвания, проведени с животни, антиоксидантите в боровникте могат да достигнат до части от мозъка, които са от съществено значение за интелегеността, и да им повлияят позитивно като елиминират свободните радикали. Освен това, тези плодове съдържат и биоактивни съединения, които неутрализират отрицателното въздействие на високите нива на кръвна захар в кръвта. Изследвания сочат, че антоцианините в боровинките имат благоприятно влияние върху чувствителността към инсулина и въглехидратния метаболизъм, което ги прави подходящ избор за хора с диабетни състояния.

 

А Криси (@_vavura) (www.kris.white.bg) сътвори и тази чиния с вкусотия, за да ви покаже как би изглеждала закуската ви, ако решите да си я направите: