Ако не сте закусили още, ето ви една #вкусна идея с Activia Summer Club и Кристина Вавура. ( www.instagram.com/_vavura ; www.kris.white.bg )

Подходящо за хора със стомашно чревни и/или сърдечно-съдови проблеми; хора, борещи се срещу бактериални и гъбични инфекции; хора с високо кръвно налягане; бременни, деца;

  • 2 с.л. чия
  • 1 ч.л. мед или кленов сироп
  • 1 ч.л. канела
  • 1/3 банан
  • 100г ягоди
  • 1 Активиа Натурална

Защо да изберем Активиа Натурална?

Киселото мляко има много полезни макронутриенти, които са нужни на всеки един организъм да функционира правилно. То съдържа много калции- минерал, нужен за здрави кости и зъби. Също така, то е много богато на витамин Б12 и рибофлавин, спомагащи за правилна функция на сърдечно-съдовата система. Тъй като Активиа има пробиотични свойства, заради бактерията в състава си- продуктът е изключително подходящ за хора, които страдат от стомашно-чревни проблеми. Пробиотиците са начин на спомогнем при процесите в стомаха ни, диктувани от нашата чревна флора. Те са и мощни имуностимуланти.
Обикновено киселото мляко е високо и на протеини, което спомага за правилната регулация на апетита на човек, тъй като протеините отнемат най-много енергия за усвояването си и сравнително повече време, отколкото простите въглехидрати.

Медът също е богат на антиоксиданти, които освен притивовъзпалително си действие, могат да помогнат и при сърдечно-съдови проблеми като предотварят инфаркт или инсулт.

Канелата е една от най-вкусните и здравословни подправки. Тя може да понижи нивата на кръвна захар, да намали риск от сърдечно-съдови заболявания и някои изследвания смятат, че канелата се бори срещу бактериални и гъбични възпаления в организма. Изборът на тази подправка е особено подходяща при хора, страдащи от диабет, защото е доказано, че намаля нивата на глюкоза, които влизат в кръвта като влияе на храносмилателните ензими.

Семената от чия са известни с това, че въпреки размера си- те са едни от най-хранителните суперхрани в днешно време, защото са пълни с фибри, протеин, омега-3 мастни киселини и други микронутриенти, като калции, манган, магнезии и фосфор. Освен това, те съдържат и антиоксиданти, които се борят срещу свободните радикали в организма ни и предотвратяват стареене и нарушения на клетъчно ниво. В 2 супени лъжици се съдържат 12 грама въглехидрати, от които 11 са фибри, които тялото не усвоява. Фибрите нито повишават кръвната захр, нито изискват освобождаването на инсулин. Въпреки че фибрите се приемат като част от въглехидратите, техните здравословни ефекти драстично се различават от тези на смилаемите въглехидрати (като нишесте или прости захари). Поради високото количество фибри в чията, тя може да абсорбира до 10-12 пъти повече вода от теглото си, превръшайки се в гелообразни структури, които се разширяват в стомага и теоретично правят човек по-сит и храната се усвоява много по-бавно. Теоретично, това трябва да помогне на човек да приема по-малко калории.

Бананите са сред най-популярните плодове в света. Родом са от Югоизточна Азия, но вече се отглеждат и по други места в света. Те съдържат голямо количество фибри и антиоксиданти. Освен това са богати на пектин- вид фибри, които придават гъбестата структура на плода. Неузрелите банани съдържат устойчиво нишесте, което действа като неразтвоеими фибри и забавя храносмилателните процеси. Пектинът може да поддържа стабилни нива на кръвна захар след хранене и да намали апетита заради по-ниските стойности на гликемичен индекс (мярка от 0 до 100, която показва колко бързо даденият хранителен продукт повишава нивата на кръвна захар). Стойността на гликемичния индекс на неузрелите банани е около 30, докато узрелите са около 60, което означава, че бананите не би трябвало да причиняват големи скокове в нивата на кръвна захар при здрави индивиди. Хора с диабет тип 2 обаче трябва да избягват консумацията на голямо количество узрели банани и внимателно да следят нивата на кръвна захар.

Пресните ягоди са с много високо съдържание на вода, така че общото им съдържание на въглехидрати е много ниско- по-малко от 8 грама на 100г. Повечето от тези въглехидрати са прости захари- като глюкоза, фруктоза, захароза и фибри. Гликемичният индекс на плода е 40, което следва да означава, че не водят до големи скокове в нивата на кръвна захар и се считат за безопасни за хората с диабет. Ягодите са добър източник на витамин Ц (антиоксидант, полезен за имунната система и кожата на човек), манган, фолат/витамин Б9 (важен за нормалния растеж на клетките и особено важен при жените в репродуктивна възраст и възрастните), калий (минерал, участващ в много от процесите в организма).
Ягодите са едни от най-добрите източници на пеларгонидин, елагова киселина, елагитанини и процианидини, които са растителни съединения (антиоксиданти), известни с това, че се борят срещу бактериални възплаления и ракови образования.