Освен в закуски, киселото мляко може да е част и от една балансирана следобедна закуска, която да ви осигури нужното „презареждане“ посредата на деня, когато усещате, че имате най-голяма нужда от малко енергия, за да продължите с пълни сили напред. Днешната рецепта с Активиа, анализирана от мен и Криси (www.kris.white.bg) е именно такава.

 

Защо да изберем Активиа Натурална?

Киселото мляко има много полезни макронутриенти, които са нужни на всеки един организъм да функционира правилно. То съдържа много калции- минерал, нужен за здрави кости и зъби. Също така, то е много богато на витамин Б12 и рибофлавин, спомагащи за правилна функция на сърдечно-съдовата система. Тъй като Активиа има пробиотични свойства, заради бактерията в състава си- продуктът е изключително подходящ за хора, които страдат от стомашно-чревни проблеми. Пробиотиците са начин на спомогнем при процесите в стомаха ни, диктувани от нашата чревна флора. Те са и мощни имуностимуланти.
Обикновено киселото мляко е високо и на протеини, което спомага за правилната регулация на апетита на човек, тъй като протеините отнемат най-много енергия за усвояването си и сравнително повече време, отколкото простите въглехидрати.

Другите съставки на закуската:

Ананасът е пълен с хранителни вещества, антиоксиданти и нвзими, които могат при борбата с възпалителните процеси и болестите. Той е свързан с много ползи за здравето, включително подобряване на храносмилателните процеси, засилване на имунитета и ускоряването на възстановителния период пост-оперативно. Храносмилателните ензими, които съдържа този плод, са известни като бромелайн. Те функционират като протеази, които разграждат протеиновите молекули в техните градивни елементи- аминокиселини и малки пептиди. След като тези молекули се разградят, те се асборбират по-лесно в тънките черва. Това може да бъде особено полезно за хора с недостатъчна функция на панкреаса- състояние, при което този орган не може да произведе достатъчно храносмилателни ензими.

Бадемите са храна с високо съдържание на мазнини, но до голяма степен те са мононенаситени мастни киселини, които помагат за протекция на сърцето, като поддържат нивата на добрия (HDL) холестерол по-високи от тези на лошия (LDL). Те са чудесен източник на фибри и протеини и съдържат важни микронутриенти, включително витамин Е, селен, цинк, калций, магнезий и витамини от група В- особено фолат и биотин (витамин В7).

Някои проучвания показват, че лимоновата кора е пълна с биоактивни съединения, които имат многобройни ползи за здравето. Тя съдържа високо количество фибри и осигурява 9% от препоръчителната дневна доза витамин Ц само с 1 супена лъжица (6г). D-лимоненът е съединения, което придава на лимона характерния му аромат и е причината за повечето ползи на този плод. Приемът на това съединение е свързан с намален риск от сърдечни заболявания и диабет тип 2. Освен това, изследвания доказват, че Д-лимоненът повишава активността на един ензим, който помага при редуцирането на оксидативния стрес в организма, свързан с последващо увреждане на тъканите и ускорено стареене.

А ето и как може да я аранжирате, за да храните едновременно организма и очите си:

Хранителни стойности:

 

Енергия 334 ккал
Въглехидрати

захари

50г

30г

Мазнини

Наситени мастни киселини

12г

Протеин 11г
Фибри