Вкусовите качества на храните и напитките, които приемаме,  влияят върху  индуцирането и ефективността на храносмилателните процеси, а по този начин и на нейното усвояване от организма. Известна е физиологичната зависимост между горчивината на приеманите продукти и интензивността на храносмилането.

Горчивите субстанции стимулират отделянето на храносмилателни ензими по целия гастроинтестинален тракт. Механизмът на този процес се дължи на въздействието на горчивия вкус върху вкусовите рецептори по лигавицата на езика, носоглътката и задната стена на хранопровода. Така по невро-хуморален път се разширяват  кръвоносните съдове на стомашната лигавица и стимулират перисталтиката на стомаха.

Храносмилането започва още в устната кухина чрез стимулиране на слюнчените жлези. Отделя  се слюнка, участваща в разграждането и усвояването на захарите. След това се възбуждат храносмилателните жлези на останалите части на храносмилателната система, като се отделят пепсин, солна киселина и др. ензими  в стомаха, трипсин и др. в панкреаса. Включва се и допълнителният механизъм на действие на жлъчката, образувана в черния дроб. Изброените ензими са необходими за по-нататъшното разграждане на захарите, белтъчините и мазнините, приети с храната.

Консумацията на горчиви дижестиви с цел облекчаване смилателните функции на стомашно-чревния тракт е популярен ритуал в културата на хранене на европейците.

Тази категория  алкохоли се консумират по различен маниер в различните култури. В някои държави, най-вече на Балканите, тези питиета се приемат преди ядене, тъй като се смята, че горчивината на много от тях, предварително стимулира стомашните сокове и прави харносмилането бързо и ефикасно. Във Франция и повечето западни държави, дижестивът се приема след хранене, тъй като според тях, е добре стомахът да инициира сам смилателни процеси, а после да бъде подпомогнат от това специфично „лекарство”.
Така или иначе, дижестивите са напитки с високо съдържание на алкохол, което не мога да подмина като важна забележка в качеството си на лекар.

Алкохолните увреждания, на първо място на черния дроб, но и на панкреаса, сърцето, мозъка, са все по- разпространен и значим проблем. Европейците се отличават с най-високото ниво на алкохолна консумация в света – 11 литра чист алкохол на възрастен за година. Един от всеки 15 възрастни в Европа страда от сериозно заболяване поради алкохолна консумация, превръщайки я в третата причина за ранна смърт и заболяемост след тютюнопушенето и артериалната хипертония, според данни на СЗО.

Като част от цялата верига на общоприетия протокол на поднасяне на напитките : аперитив – основно питие – дижестив, се оказва, че в крайна сметка алкохолният процент, който е възможно да бъде приет, никак не е малък.

Предлагам вместо алкохол, алтернативни и истински полезни варианти на природни „дижествиви”. Такива са: копърът, кимионът, анасонът, ментата, мащерката, кориандърът, джинджифиловият корен, кафето, артишокът, корените от глухарче, коренът от цикория, кората на горчивия портокал, синапеното семе, черната ряпа. Моят съвет е: на първо място да не се допуска претоварване на храносмилателната система с обилни количества храна, защото това, освен че пречи на правилното смилане на храната, е и една от първите причини за затлъстяване. За подпомагане на храносмилането бих препоръчала употреба на натурални продукти, съдържащи естествени горчиви суровини или неголеми количества храни или напитки, приготвени от тях. Така по естествен начин биха могли да се стимулират храносмилателните процеси. А за да има „лечебен” ефект върху храносмилането, един концентриран алкохол, каквито са различните видове дижестиви, то те трябва да се приемат в много малки, символични, „лекарствени” дози.

5149532_orig12986928_897332907044495_7831950700785901109_n