Нямам хронични болести, но взех да пълнея и при малко по-„хлабав”  контрол над теглото си. Сок от грейпфрут преди хранене помага ли  за отслабване, при какви условия ?  /читателски въпрос/

„По-хлабавият“ контрол на теглото на Вашата възраст със сигурност може да бъде свързан с наддаване на килограми, дори и при липсата на хронични заболявания. Диетата с грейпфрут е отдавна известна сред хората със своето редуциращо теглото действие. Грейпфрутът е цитрусов плод с нисък гликемичен индекс и е един от малкото препоръчвани плодове по времена режими за горене на мазнини или за орелефяване. Освен че не повишава рязко нивата на кръвната захар, горчивият цитрус е богат и на фибри (ако се консумира целият) и това допринася допълнително за неговото апетитопотискащо действие. Също така, грейпрфрутът е много богат на витамин С, калий и калций, а червеникавите сортове съдържат допълнителни количества бета-каротен и ликопен.

grapefruit1

Хранителният състав на грейпфрута е следният:

100 гр. грейпфрут съдържат 34-46 калории и 0.5-1.0 гр. протеини. 100 гр. сок от грейпфрут от своя страна съдържа 37-42 калории и 0.4-0.5 гр. протеини.

Ползите от този леко стипчив на вкус цитрус са много, но да мислите, че можете да отслабнете, ако го консумирате преди хранене, не е много издържано и сериозно от диетологична гледна точка. Съветът ми е да увеличите физическите натоварвания и да намалите калоричността на менюто си.  Освен това, трябва да знаете, че грейпфрутът не е здравословен за всички хора. Бергамотин и дихидроксибергамотин, които се съдържат в меката сърцевина на плода действат като инхибитори (забавят действието) на CYP ензимите- важни за обмяната на редица вещества в тялото на човека.

Всекидневната продължителна консумация на грейпфрут или сок от грейпфрут за жени в и след менопауза може да увеличи риска от рак на гърдата заради блокирането на ензима P450 3A4 (CYP3A4), който е важен за производството на естроген- това се доказва при последните изследвания на учени от няколко университета в Южна Калифорния. Изводът е направен въз основа на изследванията на 50 000 жени.

Веществата, които имат способност да забавят системата на цитохромите предизвикват задържка както на утилизацията на храната, така и на произвежданите от женския организъм полови хормони, включително на естрогените, чиято повишена концентрация се смята за един от основните рискови фактори за възникването на рака на гърдата. Жените с чернодробни проблеми със сигурност трябва да се въздържат от хапването на този плод. Трябва също да знаете, че грейпфрутът  си взаимодейства и с редица лекарства по същия ензимен принцип, в това число и някои антидепресанти, антихипертензивните медикаменти, антикоагулантите, противозачатъчните, някои антибиотици и лекарства срещу висок холестерол (статини).

timthumb

Като заключение мога да кажа, че грейпфрутът е един уникален плод, но в същото време може да бъде коварен, затова консултацията със специалист преди предприемането на каквито и да е „диети“ е от основно значение.

_5149532_orig

12986928_897332907044495_7831950700785901109_n