Исторически погледнато миенето е свързано с чистота и чистоплътност. Перем си дрехите, бельото, мием си колите, съдовете, къпем се ежедневно и логично повечето хора смятат, че за по-голяма безопасност трябва да мием месото преди готвене. Противно на всеобщото вярване, обаче, миенето на суровото месо, не е препоръчително. Причината е следната- при контакта с течащата вода се разпространяват полепналите бактерии. Това се нарича кръстосано замърсяване, според терминологията, която използва Службата по безопасност на храните. Повечето потребители смятат, че премахват бактериите и правят месото си по-безопасно за консумация, но независимо колко пъти ще го изплакнете през течаща вода резултатът е разнасяне на полепналите бактерии.

Процесът на готвенето (печене, варене, задушаване) на подходящата температура убива сигурно бактериите.

Използването на термометър е единственият сигурен начин, за да разберете дали сте достигнали до достатъчно висока температура, която да унищожи бактериите по месото. Суровото агнешко, телешко и говеждо месо трябва да се готви до минимум 66 градуса по Целзий вътрешна температура, тоест премерена с хранителен термометър непосредствено след премахване на месото от източника на топлина. За сигурност, оставяйте месото поне 3 минути след достигане на тази вътрешна температура. Месото трябва да се размразява и храната да се приготвя почти незабавно. Необходимо е да имате отделна дъска за рязане на сурово месо. Ръцете и всички повърхности, които са се докосвали до него, трябва задължително да се измиват с топла вода и сапун.

Тук е мястото да споделя и мнението си за суровата риба.  Много световни кухни ни подканват да пробвате морски продукти в сурово състояние – скариди, суши и т.н. А някои ресторанти ги предлагат полусурови – например риба тон  – опушена от външната страна и червена отвътре. Като всеки един протеинов организъм, тя носи риска от заболяване от патогени, особено ако не е сготвена както трябва. Суровата риба, приготвена от опитен готвач, обучен как точно да я сготви, като преди това е отстранил паразитите по нея, представлява съвсем малък риск за здравите хора.

5149532_orig12986928_897332907044495_7831950700785901109_n