Домашният костен бульон – от кости и кореноплодни зеленчуци, къкрили часове, ли е най-полезната зимна супа? Замества ли като полезни съставки местните супи?

Полезните свойства на костните бульони са неизброимо много и включването им към хранителния режим освен, че ще добави разнообразие и вкус, ще се отрази неподозирано здравословно. Освен това костните бульони са храна, достъпна за всеки джоб.

Бульонът, всъщност, е богата на минерали инфузия, направена от добре къкрили кости на здрави животни със зеленчуци, билки и подправки. Ще го намерите в кухнята на почти всеки 5-звезден ресторант, заради неговите страхотни кулинарни ползи и несравним вкус. Костният бульон е силен здравословен тоник, който може лесно да бъде добавен към храненето на всяко домакинство. Полезната супа е отличен източник на минерали, стимулатор на имунната система и храносмилателните процеси. Високото съдържание на калций, магнезий и фосфор го правят незаменим за здравето на зъбите и костите.

Този бульон е полезен също така за ставите, косата, кожата и ноктите, заради богатството си на колаген.

Някои проучвания изтъкват ползите му и по отношение на борбата с целулита, заради укрепващото му меката съединителна тъкан действие.

Костният бульон съдържа във висока концентрация аминокиселините пролин и глицин, които са важни съставни части на съединителната тъкан (лигаменти, стави и т.н.). В допълнение, глицинът е от съществено значение за синтезата на ДНК, РНК и много протеини в телата ни, подпомага храносмилането, регулирайки синтеза на жлъчни соли и секрецията на солна киселина; участва в детоксифицирането на тялото и в продукцията наглутатйон- важен антиоксидант. Аминокиселината участва в поддържането на нормална кръвна захар, контролирайки глюконеогенезата (производството наглюкоза от протеини в черния дроб). И още, глицинът подсилва мускулния растеж и възстановяване, като увеличава нивата на кретина и регулира секрецията на човешки растежен хормон от хипофизата. Тази чудодейна аминокиселина се превръща в невротрансмитера серин в мозъка, който е отговорен за бдителността ни, подобрява паметта, настроението и редуцира стреса.

Другата аминокиселина с високо съдържание в костния бульон- пролинът- има важня роля в борбата с атеросклерозата, като подпомага кръвоносните съдове в изчистването им от холестеролови натрупвания.

Домашният костен бульон съдържа също така хондроитин сулфат и глюкозамин, все състваки, продавани като хранителни добавки за борба срещу възпалението, артрита и ставните болки.

Нашумелите напоследък хранителни алергии и/или непоносимости, са всъщност една или друга форма на синдрома на пропускливите черва, дължащ се на хронично причинявани увреди и възпаление по храносмилателната лигавица. Без да навлизам в подробности по темата за пропускливите черва, искам само да вметна, че костният бульон, благодарение на съдържанието си на колаген и аминокиселините глицин и пролин, може да подпомогне оздравяването на епително-клетъчните връзки по чревната лигавица. В моята практика имам все повече пациенти, които при консумирането на бульон от кости за 3 дни, започват бързо да се чувстват значително по-добре.

Костните бульони могат да се приготвят от говежди, телешки, пилешки или рибни кости и зеленчуци. При избора на кости за бульон, търсете високо качествени и задължително от здрави животни.

Всичко изредено дотук прави костният бульон изключително полезен, неслучайно приет вече за тренд в здравословното хранене в западния свят. Една полезна достъпна и вкусна „суперхрана“.

12986928_897332907044495_7831950700785901109_n