Въпрос: „От много години – от ученичка още, не закусвам по липса на време, но напоследък се опитвам да живея по-здравословно и гледам да хапна нещо. Четох обаче, че например банани и кисело мляко не трябва да се ядат сутрин. Кои храни са най-подходящи за закуска и кои трябва да се избягват като първо ядене за деня?“ Деси, на 26 г.

Отговор:

Скъпа Деси,

Закуската е задължителен елемент от здравословния режим на човека. Тя дава енергия и подпомага физическата активност на организма през целия ден. Сутрешното хранене отключва метаболитните процеси, забавени по време на съня, улеснявайки преработката на поетите по-късно през деня калории. Закуската помага за стабилизиране нивата на кръвната захар, които регулират апетита и енергията, затова хората, които хапват сутрин, по-рядко прегладняват и прекаляват с поглъщаната храна. Проучванията показват, че хората с наднормено тегло по-често се лишават от закуска в сравнение със слабите.

Препоръчително е закуската да доставя около 25 % от общата калорийна стойност на храната за деня, а за здравословен (физиологичен) се счита три-, четири- и петкратен режим на приемане на храната през деня, което съответства на циркадиалния ритъм („биологичен часовник”) на стомашно-чревния ни тракт.

220b3c676f60e35d7b15758616d106e7ccae4ee0Всяка закуска е по-добра от липсата на закуска. Пълноценна или не, храната приета на закуска има много по-големи шансове да бъде разградена от метаболитната ни машинка, отколкото порцията пържени картофки и бира за вечеря. Сутрешното хранене трябва да съдържа сложни въглехидрати,които да освобождават бавно своята енергия през идните часове,фибри за да се чувстваме по-дълго сити и достатъчно количество протеин.

Ето някои лесни варианти за здравословна закуска:

– ако обичаш зърнени закуски: сварена овесена каша с около 120 гр нискомаслено прясно или кисело мляко и шепа любим плод;
– ако си любител на яйцата: омлет от белтъци (3 белтъка и 1 цяло яйце) със смес от различни зеленчуци и 1 с.л. овесени трици;
– ако обичаш хляб: парче препечен пълнозърнест хляб с маслинова паста или парче сирене;

В дългосрочен план силната и пълноценна закуска ще ни помогне много с оптимизирането на теглото и най-важното на процента мазнини в тялото.

От друга страна, така ще сме по-тонизирани, работоспособни и енергични за задачите, които ни поставя делникът или забавленията, планирани през почивните дни. И не бива да се оправдаваме с липса на време – няма да отнеме повече от сутрешното кафе, а наистина си струва!

5149532_orig

12986928_897332907044495_7831950700785901109_n