Д-р Райна Стоянова завършва медицина в София през 2011 година.

Стажувала е близо до видни имена в сферата на ендокринологията и диабетологията, като: Проф. Готие, Проф. Карел, Проф. Дюкан, както и в различни хелтиливинг, кетъринг и уелнес компании, които разширяват погледа и подхода и към пациента.

След като завършва медицина в Медицинския Университет на София, работи в столичната болница „Лозенец“ като лекар-ординатор и хоноруван асистент по Пропедевтика на Вътрешните Болести към Медицинския Факултет на СУ. В УБ „Лозенец“ д-р Стоянова се запознава отблизо с трансплантационната медицина – „вълнуващо преживяване и истински екшън“ – разказва тя.

В настоящия момент специализира Ендокринология и Болести на Обмяната и е редовен докторант по Хранене и Диететика към Катедрата по Клинична Фармакология и Терапия на МУ-София.

Хора с различни проблеми: наднормено тегло и затлъстяване, захарен диабет, стомашно-чревни заболявания, чернодробни болести, автоимунни болести, хранителни разстройства, бъбречни заболявания, както и за тези, които искат да подобрят хранителните си навици и да получат максимална полза от храненето си – вегетарианци и вегани, детокс, джусинг, бодибилдинг, бременни и кърмещи жени са по-голямата част от пациентите, с които се занимава.


Консултира и изгражда хранителни режими и след генетично изследване NutriGen.

Участва в различни проекти, свързани със здравословното и балансирано хранене в страната, обучения и семинари на различни тематики, свързани с храненето.
Научните и интереси са свързани най-вече с храненето при различни заболявания, хранене при спортисти, микробиомът, чернодробните заболявания и метаболитният синдром.

Член е на Българското дружество по Ендоркринология и Болести на обмяната, Българското дружество по Хранене и диететика, Българското дружество по парентерално и ентерално хранене (BULSPEN), Европейската асоциация по кардиология (ESC), Международната асоциация по Затлъстяване (TOS), Американската Асоциация по Ентерално и Паренетрално Хранене ( ASPEN), Международната асоциация по спортно хранене (ISSN), Българската фитнес асоциация (BFS).