Истина е, че карантинният период предразполага към напълняване.

През лятото обикновено губим по някой и друг килограм, тъй като се движим повече и хапваме свежи плодове и зеленчуци в по-големи количества, а понякога е толкова горещо, че даже не ни се яде.

Слънчевият и топъл сезон обаче предстои и сега е време да се подготвим за него!

Моят съвет е да продължите да зареждате хладилника си с пресни плодове и зеленчуци. Планирайте кога ще спортувате у дома – така вероятността наистина да тренирате е по-голяма, отколкото да решите, че точно сега нямате време за упражнения.

Във времаната, в които живеем- онлайн  тренировки да искаш! Използвайте стъллбите, винаги когато можете. Излизайте на балкона, медитирайте!

Графикът и доброто разпределение на задачите през деня ще ви помогнат да намерите време за всичко.

Малките закуски между храненията са важни за ускоряване на метаболизма и за правилното отслабване. Подгответе си здравословни малки порции от кисело мляко, плодове,  ядки или друго. При основните хранения изяждайте първо протеините – ако имате възможност първо свършете с пилешкото месо, рибата или омлета, след това заленяуците.

Не пропускайте хранения – всъщност така окуражавате натрупването на запаси от мазнини. За да задържите желаното тегло е нужно постоянство и упоритост. При връщане към нормално хранене се наблюдава ефектът „йо- йо” и освен свалените килограми се трупа тегло отгоре. И това би могло да продължи до безкрайност, ако не започнете да се храните правилно и балансирано, съобразено с възрастта, пола, физическата активност и целите, които сте си поставила.

Правилна е тази “диета”, към която можем да се придържаме цял живот, без да нарушава жизнения ни ритъм.

Спазването на дълги и строги ограничения застрашава имунитета, защото биха могли да липсват основни хранителни вещества, които са важни за пълноценното развитие на организма.

Рисковете са свързани  с отсъствието на аминокиселини, изграждащи хормоните и кръвните клетки, на витамини и минерали- катализатори на важни реакции в тялото ни. Добрата работа на имунната ни система е от най-голямо значение за устойчивостта срещу бактериалните и вирусните инфекции. Алергичните реакции и заболявания също се свързват с нарушенията на имуннитета. Ходът на всички свързани с имунитета заболявания може да бъде променен чрез храненето.

Плодовото и зеленчуково разнообразие в този период би ни помогнало да съставим един пълноценен хранителен режим, с който едновременно ще се вталим и организмът ни няма да стане лесна мишена за болестотворните микроорганизми.