Измислихте ли вече закуската за утрешната #сутрин? Ако не сте, аз и Kristina Vavura (Delisy) сме ви подготвили една полезна #идея с Activia Summer Club💡

Подходящо за хора със стомашно чревни и/или сърдечно-съдови проблеми; хора с високо кръвно налягане; бременни, деца; хора на безглутенов режим

  • 1 с.л. ленено семе
  • 2 с.л. корнфлейкс, без захар
  • 1 ч.л. мед
  • 1 Активиа Натурлна
  • 100г боровинки

Защо да изберем Активиа Натурална?

Киселото мляко има много полезни макронутриенти, които са нужни на всеки един организъм да функционира правилно. То съдържа много калции- минерал, нужен за здрави кости и зъби. Също така, то е много богато на витамин Б12 и рибофлавин, спомагащи за правилна функция на сърдечно-съдовата система. Тъй като Активиа има пробиотични свойсва, заради бактерията в състава си- продуктът е изключително подходящ за хора, които страдат от стомашно-чревни проблеми. Пробиотиците са начин на спомогнем при процесите в стомаха ни, диктувани от нашата чревна флора. Те са и мощни имуностимуланти.
Обикновено киселото мляко е високо и на протеини, което спомага за правилната регулация на апетита на човек, тъй като протеините отнемат най-много енергия за усвояването си и сравнително повече време, отколкото простите въглехидрати.

От векове лененото семе е ценено заради своите защитни свойства. Дори Карл Велики нареждал на поданиците си да ядат ленени семена за тяхно здраве, от където и идва името на семената- Linum usitatissiumum, което означава „най-полезният“. В днешно време, лененото семе се смята за „суперхрана“, тъй като все повече научни изследвания сочат неговите ползи за здравето. Само една супена лъжица дава добро количество протеини, фибри, омега-3 мастни киселини и нужни за тялото витамини и минерали. Доказано е, че растителните алфа-линоленови мастни киселини имат позитивен ефект върху здравето на сърцето и са свързани с по-малък риск от инсулт.

Ленените семена съдържат и лигнани, които са растителни съединения, които имат антиоксидантни и естрогенни свойства, което намалява риска от рак. Те имат до 800 пъти повече лигнани от други растителни хранителни продукти и според наблюдателни проучвания, тези, които консумират повече от тези семена, имат по-нисък риск от рак на гърдата- особено жени след менопауза; и по-нисък риск от рак на простатат при мъжете.

Други предимства от това да консумирате тези семена включват подобрен липиден профил- редукция на „лошия“ холестерол и увеличаване на нивата на „добрия“, което помага при намаляването на кръвното налягане по натурален начин; подпомагане при свалянето на телесна маза, защото съдържат много фибри, подтискащи глада, заради бавното им усвоване.

Основнита съствка на корнфлейкса всъщност е смляна царевица, която е богата на витамин А, Б, Ц, Д и Е, както и на тиамин. Тиаминът е полезен при въглехидратния метаболизъм, производството на енергия и когнитивните функции. Въпреки че царевичните люспи не са богати на фибри, може да допринесете за балансирана закуска като добавите плодвове или семена.

Медът също е богат на антиоксиданти, които освен притивовъзпалително си действие, могат да помогнат и при сърдечно-съдови проблеми като предотварят инфаркт или инсулт.

Боровинките са доста популярни при нисковъглехидратните и кето хранителни режими, защото имат ниско калорично съдържание, но имат много фибри, витамин Ц и витамин К, което ги прави идеален избор за хора на диета. Те имат добър антиоксидантен профил и предпазват тялото от свободни радикали, които имат тенденцията да разрушават клетки и да провокират растежа и размножаването на раковите клетки. Главните антиоксидантни вещества в боровинките спадат към семейството на полифенолите, а по-конктетно- флавоноиди. Счита се, че една група флавоноиди- антоцианини, е отговорна за по-голямата част от полените качества на тези плодове. Оксидативният стрес може да ускори процеса на стареене на мозъчните клетки, което се отразява негативно върху мозъчната функция. Според проучвания, проведени с животни, антиоксидантите в боровникте могат да достигнат до части от мозъка, които са от съществено значение за интелегеността, и да им повлияят позитивно като елиминират свободните радикали. Освен това, тези плодове съдържат и биоактивни съединения, които неутрализират отрицателното въздействие на високите нива на кръвна захар в кръвта. Изследвания сочат, че антоцианините в боровинките имат благоприятно влияние върху чувствителността към инсулина и въглехидратния метаболизъм, което ги прави подходящ избор за хора с диабетни състояния.