Какви са полезните качества на глухарчето и как да се възползваме от тях?

Това симпатично слънчево диво цветенце, освен че краси зелените поляни през пролетта и ранното лято и си играем с неговите пухчета като деца, има и множество полезни свойства.

В Китай наричат глухарчето „Женшена на Запада“, а другото му древно име е „Балсам на слънчевите лъчи“. В Древна Еладa жълтурчето, както още го наричат, се използвало най- вече за лечение на очни възпаления, от където идва и латинското му наименование- Taraxacum, което в превод означава „възпаление на окото“. А днес се посочва като едно от растенията участващи в експериментални терапии, лекуващи рак.

Името “глухарче” не е случайно. При попадане на плодосемките в ухото на човек, особено на деца, може да се стигне до проблеми със слуха. Жълтото цветенце е братовчед на цикорията и на отделни места се култивира изцяло за лечебни цели.

Използваемите части на глухарчето са: листата, набрани през пролетта, стръковете, събирани по време на цъфтежа и коренът, събран есенно време, когато листните части започват да увяхват.

 

То съдържа дъбилни, смолисти, слузни и белтъчни вещества (около 15%), фитонутриенти, както и органични киселини, стерини, мазнини, холин и инулин – естествен пребиотик.

Горчивият вкус на това ядливо лечебно растение се дължи на веществото таракцин. Тази съставка стимулира производството на жлъчен сок и подпомага работата на жлъчното мехурче. Гликозидите в състава на глухарчето усилват действието на задстомашната жлеза и така се повишава отделянето на инсулин, което го прави особено подходящо подпомагащо средство при пациенти, страдащи от диабет. Неслучайно чаят от глухарче се препоръчва и използва често от диабетиците.

Глухарчето-и-неговите-мощни-лечебни-свойства

При атеросклероза силно страдат кръвоносните съдове: кръвообращението става проблемно заради натрупването на плаки и кръвни компоненти по вътрешните им стени. Нашето глухарче е едно от средствата за подобряване на кръвообращението и за прочистване на кръвта.

Народната медицина класифицира жълтурчето като прочистваща и противовъзпалителна билка.

Чрез контрол върху мастната обмяна и понижаване на холестерола, продуктите от глухарче – натурално в салати, на сок, запарка или отвара поддържат чисти и гъвкави кръвоносните съдове. Подобреното кръвообращение дава положителен ефект и върху здравето на цялата сърдечно-съдова система. Листата на прясното глухарче действат като диуретик- повишават отделянето на течности и предпазват от застойни състояния и възпалителни процеси в бъбреците. Малка шепа пресни листа от глухарче могат редовно да обогатяват сезонните салати от ранна пролет до късна есен.

salata-ot-gluharche

Глухарчето напоследък се използва и при зачестялото заболяване на нашето съвремие –стеатоза на черния на дроб- състояние на трупане на мазнини в органа. При прогресиране на състоянието се стига до заместване на чернодробните клетки със съединителна тъкан, възпаление и в крайна сметка развитие на цироза. Някои проучвания посочват целебния ефект на глухарчето във връзка с дрениращите му свойства.

Сега е подходящият сезон да се възползваме от полезните му свойства и да си приготвим свежа салата от листата, както и да си наберем цветове и листа за чай през зимата.

Ето и любима моя рецепта за свежа салата с листа от глухарче:

След като се измият листата от глухарче се накисват в подсолена вода за около 30 минути, за да им се махне горчилката. Може да добавите листа от пресен спанак или киселец, по желание. Накъсват се на дребно  и се смесват със сос от кисело мляко, малко зехтин, сол и пипер. Поръсват се с натрошени орехи и се сервират с чери доматки в различни цветове.

 

Цветовете на глухарчето могат да използвани за приготвянето на мед от малките жълти цветенца. Медът от глухарче е по-скоро сладко от цветовете му, защото пчеличките нямат нищо общо с приготвянето му, но пък е много вкусен и както се досещате има много ползи за здравето.

shutterstock624062879-resize660

Освен това, набавянето на цветовете е с свързано с разходка из природата, а това винаги е чудесна идея.

logo

изтеглен файл