Днес е вторият ден от големите великденски пости.

Много хора са решили да се подложат на това духовно и физическо „пречистване“ и ще търсят заместители на някои от любимите си продукти.

Например любителите на кафе, които го консумират с мляко, няма да могат да използват животинско прясно мляко.

Ще ви дам идея с какво да го заместите и гарантирам за страхотен аромат и вкус. Направете си полезно растително мляко от лешници или бадеми.

Те са най- подходящите ядки като добавка в кафето , тъй като консистенцията на лешниковото или бадемовото мляко и аромата им пасват чудесно със събуждаща ни напитка.

Лешниковото мляко има аромат на течен шоколад и е чудесен източник на витамини В1, В2 и В6 , които са от съществено значение при изграждане на кръвта и психичното здраве, както и източник на витамин Е-антиоксидант, който храни косата и кожата.

Лешниците са богати на фолиева киселина, която е важна за доброто развитие на бебета при бременните жени и спомага за производството на червени кръвни клетки, също така спомага за транспорта на кислород в организма.

Приготвянето на ядково мляко е изключително лесно и бързо. От предната вечер накиснете 1-2 шепи сурови лешници/бадеми/орехи…. На сутринта измийте ядките, поставете ги в блендера с 1/2 чаша вода. След това прецедете получената течност и млякото ви е готово.

Не се страхувайте да опитвате нови неща в кухнята

За тези, които нямат време, но все пак ще постят, на пазаа има изобилие от веган „млека“, миксове между ядки и зърнени храни, например ориз, овес и всякакви ядки. А вече може и да се намери кокосово мляко на приемливи цени, от което можете спокойно да си приготвите кисело мляко чрез закваска за кисело мляко и чрез добавяне на капсули с пробиотици.

Вече има и ферментирали ядкови продукти, които чудесно могат да заместят сиренето например, деликатесът от кашу „Delishu“ е един такъв продукт, който е съвсем достъпен в повечето търговски вериги.