Няколко месеца след нормално раждане се чувствам отпаднала и уморена, понякога със световъртеж. Изследванията показват, че съм на ръба на анемия. Какво хранене съдейства за пълноценна кръв?- читателка

Думата анемия, всъщност, означава “без кръв”. Това, разбира се, не е буквално- смисълът е, че не ни достига кръв или е намалено количеството еритроцити и съдържанието на хемоглобин (червеният пигмент, преносител на кислорода) в нея.

file2405

Анемията е едно от най-честите заболявания на кръвта, което засяга хората.

Медицината познава над 10 вида, но най-често срещаните сред тях са :
1. Желязо– недоимъчна анемия– най-разпространеният вид анемия – получава се , когато е налице дефицит на желязо в тялото, необходим за производството на хемоглобина. За хората с този тип анемия понякога се казва, че имат „недостиг на желязо в кръвта“ или „уморена кръв.“

Най-честата причина за дефицита на желязо е загубата на кръв. При жените, желязото и червените кръвни клетки се губят, когато се появи кървене от много тежки и дълги менструални цикли, както и след раждане.
Храните, които са обогатени са важни витамини и минерали, като зърнените храни с добавка на желязо и фолиева киселина са много подходящи за борба с анемията.

Преобладаването на храни с ниско съдържание на желязо също може да предизвика желязо- дефицитна анемия. Месото, рибата, яйцата, млечните продукти, обогатените с желязо храни са най-добрите източници на желязо.

Бременността може да предизвика такъв вид анемия, ако не се приема достатъчно желязо, за да поддържа натовареният организъм и нероденото бебе. Възможно е също така да приемате достатъчно желязо чрез диетата си, но да имате проблеми с усвояването, поради заболявания, като болестта на Крон и глутенова ентеропатия (цьолиакия,целиакия) или при прием на някои медикаменти.

2. Витамин В12 дефицитна анемия (пернициозна анемия).

images

Нашето тяло се нуждае от витамин В12, за да произведе червените кръвни клетки и нервната ни система да работи нормално. Този вид анемия се появява най-често при хора, чиито тела не са в състояние да абсорбират витамин B12 от храната, поради автоимунно заболяване. Причината често може да бъде различни чревни проблеми, тъй като витамин B12 се произвежда само от бактерии и гъбички- нормални обитатели на гастро-интестиналния ни тракт.

Ето защо витаминът се среща естествено преди всичко в животински продукти, тъй като растенията не могат да го съхраняват. Възможно е, обаче, витамин В12 да се открие и в някои подложени на ферментация вегански храни като темпех, мисо, екстракт от бирена мая за мазане (мармит, вегемит), както и в обогатени с него продукти като тофу и зърнени закуски (мюсли).

Лечението, както разбирате, зависи от причината. Може да се наложи да бъдете лекувани инжекционно с витамин В12 или да вземате специални хапчета с витамин В12.

Богати на кобаламин (другото име на витамин В12 ) са мидите.

В 100 гр. сготвени миди се съдържат 98,9 мкг. или 1648% ПДП (препоръчителния дневен прием) на витамин B12. 85 гр. сготвени стриди ще ви донесат 408%. Друг пълноценен източник е черният дроб – С най-високо съдържание е телешкият черен дроб – 83,1 мкг. (1386% ПДП) в 100 гр.

Сготвеният октопод ще ви зареди със 36 мкг. (600% ПДП) витамин В12. Следват сготвения краб с 11,5 мкг. (192% ПДП) за 100 гр., омарите (44%ПДП в 85 гр.) и скаридите (24% ПДП). Не трябва да пропускаме, разбира се и яйцата – едно кокоше яйце (50 гр.) ще ви донесе 0,36 мкг. (6% ПДП) витамин В12.

Най-богати на кобаламин са гъшите яйца (122% ПДП), следвани от патешките (63%), пуешките (22%) и пъдпъдъчите (2%) във всяко едно яйце.

3. Фолиево-дефицитна анемия може да се случи, ако не консумирате достатъчно фолиева киселина или ако имате проблеми с усвояването на витамини. Също така може да възникне по време на последното тримесечие от бременността, когато тялото се нуждае от допълнително количество фолиева киселина за развитието на нервната системана плода. Фолиевата киселина е витамин от групата-В, намиран в храни като зеленолистни зеленчуци, плодове, сушени плодове и грах. Фолиевата киселина се намира в обогатеният хляб, макаронените изделия и зърнените храни.

Умората и световъртежът са характерни симптоми на анемията. Трудност при извършване на рутинните задачи, задух, пребледняване, главоболие и замайване са други често срещани оплаквания. Причината за всички тях е усилената работа на сърцето, което се опитва да помпа повече кръв, за да компенсира липсата на кислород в нея.

Лечението на анемичните състояния изисква внимателен етиологичен подход, защото, както сами разбирате, оркриването на причината е в основата на ефективното лечение.

Що се отнася до храненето – избирайте храни, богати на желязо, мед, витамин С. Такива са тъмнозелените зеленчуци, сиренето, яйцата, морските продукти и рибата. Включвайте в менюто си черен дроб, крехко говеждо и овнешко месо, риба, яйчен жълтък, сушени плодове, соеви продукти и меласа. Приемайте големи количества лук, чесън, фасул, грах, ядки, семена, зеленолистни зеленчуци и билки (магданоз, коприва, листа от кориандър и глухарче). Употребявайте храни, богати на витамин С, за да стимулирате усвояването на желязо от организма.

Успех!

_5149532_orig

12986928_897332907044495_7831950700785901109_n