За да отговорим на този въпрос първо трябва да си обясним що е то метаболизъм? Това е машинката, двигателят с вътрешно горене на нашето тяло или съвкупността от биохимични реакции, които ни снабдяват с енергия, за да съществуваме- за да бият сърцата ни, за да дишаме, да храносмиламе и абсорбираме хранителните вещества, за да извършваме работа с мускулите си, да мислим и изпитваме емоции.

На субклетъчно ниво метаболизмът, или обмяната на веществата, това са сложни молекулни процеси на превръщане на енергията от една форма в друга и в крайна сметка производство на АТФ (Аденозин Три Фосфат)- синонимът на думата енергия на биохимичен език, както и на други молекулни съединения, необходими за строежа и поддържането на жизнено важни структури. На клетъчно ниво метаболизмът включва транспортирането на хранителните вещества и избирателното им разграждане и превръщане в други изграждащи елементи (хормони, ензими, структурни протеини и др).


Метаболизмът се измерва числено чрез разхода на енергия, необходим за нашето съществуване. Често тялото ни е подложено на преразход или на състояние на по-активно “горене” (катаболизъм) и тогава, за да постигнем баланс между изразходваните и приетите енергийни единици (килокалории или килоджаули) се нуждаем от повече и по-плътен хранителен внос.

Това се случва при професионалните спортисти и атлетите, при физиологични състояния, като растежа през пубертета, бременността и кърменето при жените, при инфекциозните заболявания, свързани с повишаване на телесната температура, при повишена функция на щитовидната жлеза (Базедова болест), при заболявания, свързани с нарушено усвояване на храната, при недостатъчен внос на храна, поради външни причини. Във времената на изобилие, в които живеем, обаче, по-честият метаболитен проблем е свързан с натрупване на продукти на обмяната при систематичен свръхприем на хранителни вещества. В резултат, обмяната на веществата се измества в посока натрупване, складиране на излишното или анаболно състояние на метаболизма.
Регулацията на тези процеси е изключително фина и се случва първо на нивото на мозъчните структури, хипоталамуса и хипофизата, където се произвеждат невротрансмитерни сигнални субстанции, пептиди и хормони, свързани с апетита, жаждата, терморегулацията и т.н.

Как работи метаболизмът на нашите пациенти е въпрос, на който често се налага да отговаря почти всеки лекар, а и не само – треньори, фитнес инструктори, диетолози и т.н специалисти по телесни пропорции, преди да пристъпят към даването на хранителни и спортни съвети. Обикновено се измерват, изследват и разпитват клиентите (пациенти), за да обосноват една достатъчно обективна и компетентна оценка и препоръка.

Сами разбирате, че това не е съвсем проста задача и понякога изисква повече време и търпение и от двете страни. След провеждане на необходимите изследвания и апаратни измервания, се налага да разберем каква е биохимията в съответния организъм, или иначе казано – да измерим концентрацията на метаболитните продукти на обмяната в кръвта.

Лабораторните данни са най-обективният показател на нашия метаболизъм и затова измерваме стойността на продуктите на обмяната на трите основни хранителни вещества – въглехидратите, белтъчините и мазнините. Основният показател за въглехидратна обмяна е кръвната захар, или глюкозата, като често пъти се налага да я оценим чрез провеждане на тест (обременяване с глюкоза) и измерване и на инсулина -хормона, отговорен за глюкозното усвояване в клетките и превръщането и в енергия. За да оценим протеиновия метаболизъм е достатъчно да измерим стойността на креатинина, уреята и пикочната киселина. А за да измерим липидната обмяна обикновено търсим директно стойността на липидите в кръвта, чрез измерване различните фракции на холестерола и триглицеридите.

След оценката на трите основни хранителни вещества, наричани още макронутриенти, често се налага да оценим и обмяната на някои микронутриенти в кръвта – субстанции катализиращи ензимни реакции и имащи пряко или косвено отношение към цялостната обмяна на веществата в организма. Такива са витамините (вит. Д, вит. В12, вит. А, E и т.н ), минералите (Fe, Ca, Mg, Zn и т.н), електролитите (K, Na, Cl).


Не бива да се пропуска хормонът, показващ функцията на щитовидната жлеза- ТСХ (тирео-стимулиращия хормон) при анамнестично и клинично съмнение за компроментиране на функцията й. Важно е също да се изследва и функцията на надбъбрека, секретиращ хормоните на стреса, както и половите хормони при определени случаи.

Цялостната оценка на метаболизма понякога налага и изследване на функцията на някои органи, чиято функция е пряко свързана с метаболизирането на макро- и микронутиентите. Такива са черният дроб и бъбреците.

Клиничната оценка на метаболизма, както сами разбирате, е строго индивидуална и често пъти е един многоетапен процес.

Тялото на човека е динамична система и всяка промяна в хранителния или двигателния режим може да даде отражение. Понякога обаче промяната в начина на живот не е достатъчна и за да достигнем до правилния ефект се налага добавянето на медикаменти.

В заключение, бих искала да поощря хората да се изследват целенасочено и да подхождат отговорно и навреме към всяка промяна в телесните си показатели, да не се предоверяват на съветите на хора с немедицинско образование и да бъдат по-разумни, когато става дума за здравето им, особено в условията на суетата, в която живеем днес.

За