(22.10.2016 г. в. „24 часа“)

В сезона на грипа и настинките наистина е много важно да се обърне внимание на начина на хранене – един от определящите фактори за бързо оздравяване, укрепване на имунната система и предотвратяване на усложненията.

Въпреки че разболеем ли се, последното нещо, за което мислим е храната, нейната роля, всъщност, е много важна.

Да започнем с това, че когато сме болни, тялото има нужда от доста повече калории от обикновено. При всеки градус повишаване на температурата метаболизмът се повишава със 7 %. Независимо от липсата на апетит, яденето, дори на малки порции и хидратацията са ключ за бързото оздравяване.  В менюто на болните от простуда на първо място трябва да присъстват напитките. Течностите са отличен съюзник в борбата срещу простудата.  По време на боледуването е добре да се изпиват поне 2-3 литра течности, като за препоръчване са леко подкиселените продукти- чай с лимон, вода с лимон, пилешка супа с лимон.

 

Пилешкият бульон е богат на съдържащата се в месото на пилето аминокиселина цистеин, която подпомага разреждането на секретите, които се натрупват с горните дихателни пътища.  Обръщам внимание на един важен момент при приготвянето на целебните напитки- витамин С, който се съдържа в цитрусите, е лесно разрушим от кислорода и високата температура, а неговото максимално запазване е от голямо значение за имунните сили.

Ето защо е добре да се изчака известно време преди да се добави сокът на лимона към силно горещия чай или супа, а фрешовете от цитруси е добре да се изпиват своевременно при тяхното приготвяне.

Други храна, която помага при простуда е медът– хапвайте го директно от бурканчето – така напълно ще се прояви противовъзпалителното му действие върху устната кухина и гърлото. Медът успокоява и кашлицата.

med-apiterapiq

Наблегнете на чесъна, който изобилства от антиоксиданти и е естествен “антибиотик” в борбата срещу враговете на имунната система.

Набавете си джинджифил– чаят от него е отлично антимикробно средство, което възвръща силите и извежда токсините от тялото.

Когато сме болни, не бива допълнително да претоварваме работата на черния дроб с консумирането на алкохол. Чаша вино по време на хранене е изключение, тъй-като виното ни снабдява с антиоксиданти и загрява отвътре организма, но категорично не се допуска приемът на концентрати. Не е добре да се приемат и храни, преминали през твърде дълга термична обработка, мазни храни и такива, за които е необходимо твърде дълго храносмилане.

При боледуване е много важно да обърнем внимание и на качеството и количеството на съня. Непълноценната почивка е предподставка за удължаване на периода на болестта.

san-1

И нещо за зъбите- след прекарана инфекция е задължително да сменим четката си за зъби, дори да е била съвсем нова. Патогенните микроби се настаняват удобно в четките и могат да попаднат отново в тялото ни след известно време.

logo