Как здравословно да стимулираме апетита, за да ядем повече? А при деца какъв да е подходът? 

Физиологичните основи на понятията апетит и глад са коренно различни. Още Цицерон е казал: „Гладът е (най-добрата) подправка към яденето“. Ако наистина човек усеща глад,  естествено е да задоволи нуждите на организма си от храна. Когато сме гладни, се увеличава производството на хормона грелин, наречен още хормон на глада. Той се освобождава от празния стомах в кръвта и активира специфични мозъчни рецептори. В резултат на това намаляват нивата на друго химично вечество, наречено лептин, известно още като хормон на засищането.

Апетитът може да настъпи даже и при липса на глад, например при поднасянето на любима храна. За възникването му трябва да са налице определени условия, като добро настроение, липса на отрицателни емоции, приятен външен вид и аромат на храната, добра обстановка и пр. Обикновено апетитът е въпрос на създаването на навик. Ако човек се храни или пие в определен час, желанието за ядене ще идва редовно точно в този час. Една от основните разлики между двете понятия е именно тази – гладът не се появява в определени часове, а само тогава, когато тялото чрез определен вид дейност е изразходвало достатъчно енергия и това е довело до необходимостта от нова храна. Желанието за чай, кафе, алкохол, бонбони и всички онези изкушаващи вкусовите рецептори изобретения, представлява апетит, а не глад.

Безапетитието от своя страна представлява нежелание за хранене и не се обуславя от чувството за ситост. То може да бъде безобидно моментно състояние,  както и симптом на множество заболявания.

Продължителната липса на апетит може да доведе до пълно отвращение към храната, като в някои случаи се наблюдава т. нар. отвращение към определен вид храна. Това е характерно за повечето инфекциозни заболявания, отравянията и  съпровожда лечението с някои медикаменти (дигиталисови препарати, интерферон). Проблемът изчезва след подобряване на общото състояние на болния. Продължителната липса на апетит подсказва и за заболявания на стомаха.

Загуба на апетит се наблюдава и при редица заболявания на червата, на черния дроб и жлезите с вътрешна секреция. Състоянието на дълго гладуване поради липсата на апетит често е съчетано със сутрешно повръщане и се среща при хора с хроничен алкохолизъм.

В много случаи безапетитието е свързано с неприятни преживявания и конфликти. Това често се случва на тийнейджърки и млади жени, които в желанието да запазят фигурата си стройна, често гладуват, а някои даже прибягват до очистителни средства. Поради настъпилите функционални нарушения в храносмилането, с течение на времето съзнателното гладуване, е причина за възникването на много сериозни хранителни разстройства като булимия и анорексия. Моят съвет е, още при първите признаци на безпричинна липса на апетит и намаляване на теглото,  да се обърнете към лекар.

Когато намеленият апетит е част от характера на човека /т. нар „злояди” хора/ и след като сме изключили възможността да бъде симптом на заболяване, тогава може да прибегнем до стимулиращи апетита народни средства, каквито са горчивите билки и отварите от тях. Такива са тинтявата, червеният кантарион, магданозът, анасонът, пелинът, джинджифилът. Горчивите гликозиди в тях стимулират храносмилателните процеси, като активират секрецията на стомашна киселина и ензими.

Допълнителна мярка при липса на апетит е  повишаването на физическата активност- разходка преди хранене и редовно спортуване (бягане, ходене, плуване).

При децата ситуацията е различна и злоядото дете често се превръща в център на внимание за цялото семейство.

Системното насилствено хранене обаче не е решение и малките междинни закуски между основните хранения  не позволяват на малчуганите да огладнеят истински, което може да бъде погрешно интерпретирано като безапетите.  Съвременните медицински разбирания поощряват родителите да оставят децата си да огладнеят и те сами да поискат храна. Игрите, развлеченията, разходките сред природата, интересното прекарване на времето, хубавите емоции ще помогнат в регулирането на апетита. Добър апетитостимулант за децата е пчелното млечице. То е едно от най-сигурните и в същото време полезно средство за апетит. Най-добре е да се използва натурално (което прилича на сметана). 10 г пчелно млечице се поставят в 200 г мед. Ако детето е алергично или не обича мед, може да се сложи в глюкоза. От буркана сутрин може да се дава по 1 чаена лъжичка. Допълнителната полза е, че пчелното млечице има мощен противоалергичен ефект.

И накрая, при всички деца в определени периоди апетитът им се снижава. Това може да бъде свързано с промяна на атмосферните условия, необичайния шум, музика, дисхармония в биоритмите на детето, тревожност у майката, която се прехвърля и на детето и пр.

12986928_897332907044495_7831950700785901109_n