Пълномасленото кисело мляко има ли предимства пред 2-процентното?
Разликата в калориите не е голяма, но във вкуса – да, или поне за мен е така. В процент мазнини е почти двойна разликата, но ако изяждаш една порция на ден има ли голямо значение?  

И как стои въпросът с казеина, около който намирам противоречива информация и не ми е ясно каква е ролята му за здравето. Твърди се, че е повече при млеката с намалени мазнини, това как влияе?

От здравословна гледна точка и двата вида кисело мляко – пълномаслени и нискомаслени, са пълноценни по отношение на млечни белтъчини, въглехидрати, минерали, витамини от група В и полезни млечнокисели бактерии. Разликата е, че при пълномаслените млека се запазва млечната мазнина и мастноразтворимите витамини – А, Д, Е. Затова те са по-полезни за децата и активно спортуващите. Нискомаслените млека имат всички качества на нормалното мляко, с изключение на млечната мазнина. Затова те са полезни за възрастните и за хора, които поддържат здравословно хранене без мазнини, но с достатъчно минерали, калций, фосфор, витамини от група В, а за киселите млека – и млечнокисели бактерии (Лактобацилус булгарикус).
Основният белтък в кравето мляко и повечето животински млека е казеинът (около 80% от цялото количество) и той е свързан с калция. Под влияние на киселини и ензими настъпва т.нар. “пресичане” на млякото, при което казеин-калциевият комплекс се разпада, образуват се казеинови “коагулати” или съсиреци.

Това е в основата на всмукването на този основен млечен белтък в стомаха, както и на промените в структурата на млякото при производството на млечните продукти. 
Казеинът има затруднено усвояване при много хора, като често това се случва при деца, поради което на много от тях не се дава директно прясно мляко, а подквасено.

На практика, казеинът е сред най-бавноусвоимите белтъци, но това не го прави вреден, напротив, той е много важен за увеличаване на протеиновия синтез, а от там и мускулния растеж – фактор, определящ по-бързия метаболизъм и добрата фигура.

През последните години темата за млякото предизвиква крайно противоположни мнения в науката за храненето. Становището на експертите към Световната Здравна Организация и на всички национални асоциации по хранене и диететика препоръчват редовната консумация на мляко и млечни храни от детството до дълбока старост. Въпреки това има лекари, включително и специалисти по хранене, които считат, че млечните продукти имат вредно действие върху човешкото здраве.

Моето мнение е, че киселото мляко има незаменимо влияние върху здравето. То спада към така наречените функционални храни, заради пробиотичното си съдържание – продукт, съдържащ живи микроорганизми, които оказват много полезен за здравето ефект. Млечнокиселите бактерии имат силна антимикробна активност. Те потискат размножаването на вредните микроби в храната и червата и така намаляват случаите на чревни разстройства, тяхната продължителност и тежест. В домашни условия, можете да се уверите в наличието на живи бактерии в закваската, като използвате млякото за ново заквасване. За целта обаче, внимавайте при избора на прясно мляко, което да заквасите. На пазара има много пресни млека, които е невъзможно да бъдат заквасени, защото са просто имитация.

В заключение – млякото е наистина уникална храна. То съдържа почти всичко необходимо за организма, но крие и някои опасности при несъобразена употреба: прекомерната масленост води до увеличен риск от свръхтегло; възможно евентуално алергизиране на организма, във връзка с недостатъчност на ензима лактаза, който разгражда млечната захар; и казеинова непоносимост. Употребявайте го, но с мярка. Днес за по-безопасно се счита киселото мляко, но и двете с прясното имат своите предимства.