Спазването на християнските пости от хранителна гледна точка представлява своеобразно „пречистване” на тялото от животински продукти, а именно месо, птици, мляко, яйца в 40– дневен срок.

Пречистеното тяло, според вярващите, е храм на Светия Дух. От астрологическа гледна точка, през избраните за пост периоди, върху земята се излива огромен поток от космическа енергия и обилното прехранване би могло да разстрои работата на организма.

Казано по друг начин, постенето е срочно или временно веганстване. Веганите са строги вегетарианци, които не използват дори продукти, свързани косвено с животни. Веганизмът не е религия, а философия, начин на живот, съгласно който използването на животните за храна, облекло или други цели е напълно неприемливо.

Но да се върнем на постите преди Коледа, които започват обикновено на 15 ноември и продължават чак до Рождеството Христово. Постещите ще изключат от храната си месото и животинските продукти, като канонът позволява в определени дни само риба и е важно е постещият да се възползва редовно от тази  възможност. В рибата има много от доказано полезните омега-3 мазнини, както и всички белтъци, които се намират в месото, също и витамините А, D, Е, В1, В2, В12.
Временното веганстване е една прекрасна възможност за храносмилателната система да си почине, това е идеалният момент да се възползваме ежедневно от някои много полезни храни като морков, ряпа, всякакъв лук, зелена салата, зеле, цвекло, пипер, боб, леща, грах, зелени листни /спанак, лапад, коприва/, син домат, тиква, сушени плодове и много други.
Спазването на нормите до 24 декември, освен добри намерения, изисква и воля и постоянство.
Хората, които смятат, че чрез постене ще свалят излишни килограми преди светските празненства в края на годината, трябва да са наясно, че ефектът може да бъде дори обратен, ако отказът от забранените храни не бъде компенсиран с равностойни по биологична стойност.
Духовните измерения на поста са много индивидуални и смирението и светлината във вътрешния свят не може да се документират, снимат и покажат.
Придържането към строго вегетарианско меню има безспорни ползи за организма и те могат да се видят от резултатите от  лабораторните изследвания, кръвното налягане, тонуса. Като всеки строг режим, обаче, и постенето крие своите рискове, а именно- еднообразна храна, недостиг на пълноценни белтъчини, дефицит на желязо, калций и витамини от група В. 
От незнание или за да не си усложняват ежедневието, често постещите компенсират отказа от месо, мляко, сирене, масло, яйца с готови сладкиши или обилие от плодове, което рязко увеличава приема на въглехидрати за сметка на белтъчините и отделно допринася за повишен прием на  лоши трансмазнини и свръхкалории.
Витамини, които може да се окажат липсващи по време на постите:
Витамин В12
Хората, които следват веганска диета трябва да се вземат добавки, за да получат този витамин.
Витамин DСъщо е добре да се набавя като допълнителна добавка. Особено богати на витамин Д са гъбите, които са особено подходящи за веганския начин на хранене.
ЦинкБогатите на протеини храни съдържат големи количества цинк. Съдържанието на цинк е по-ниско в ядки, пълнозърнести храни и бобови растения. Най-добрият начин, за да получите точното количество на този елемент е една балансирана диета, съдържаща разнообразни храни.
ЖелязоЖелязото в плодовете, зеленчуците и зърнените храни е трудно да се абсорбира от организма, отколкото желязото от месото.
Жените, които са временно или постоянно вегани, трябва да получава достатъчно желязо.
Яденето на храни, които са с високо съдържание на витамин С помага на организма да абсорбира желязото.
Как да постим правилно:
Компенсирайте липсата на животински белтъчини с повече бобови култури; за да постигнете оптимален аминокиселинен баланс, комбинирайте ги със зърнени храни.
Ползвайте пълнозърнести зърнени храни. Те ще ви дадат много минерали и витамини от група В.
Набавяйте си достатъчно желязо чрез прием на храни, съдържащи витамин С, защото този витамин подобрява усвояването на желязото – грах, карфиол, зеле, чушки, лук, киселец, коприва, цвекло, цитрусови плодове, ябълки и други.
Хапвайте често храни, от които да си набавите калций, който организмът не получава заради това, че не се консумира мляко и продуктите му – пълнозърнест хляб, коприва, спанак, ядки, сушени плодове и бобови храни.
Пийте достатъчно количеството вода (поне по 1,5-2 л на ден). Полезно е да се пие и чай, напр. шипков, който съдържа големи количества витамин С.
Конусмирайте разнообразна храна, за да можете да доставите на организма си всички необходими му вещества, минерали, соли, витамини и т.н.