Честито Рождество Христово на всички! Бъдете здрави, усмихнати, успешни и удивителни. Живейте здравословно и щастливо!

Настоящите празници са едни от най-сплотяващите и топлите и наред с това са съпроводени с богати трапези и обилно пийване и хапване. 40 дневните пости свършват на Бъдни вечер в полунощ. Макар и ястията да са безмесни, обичайно прекаляването с туршии, баници, сърми, боб и т.н, разбира се, придружени с ракия и червено вино, може да доведе до сериозни последици върху здравето на храносмилателната система. Наред с кратък разказ за подправките и храните, които подобряват процесите на храносмилане в стомашно-чревния тракт, ще се опитам да насоча вниманието ви и към това да не допускате или поне да се стараете да не допускате претоварване на тялото си зад оправданието „празници са”.

Ако на коледната трапеза сте прекалили с манджите, то на следващия ден съкратете храната си с 1/2 , прибавете малко повече разходки и държте сладкишите и десертите настрана. 35 кубични милилтра е мярката за алкохол, която не му позволява да се превърне в отрова за организма или помнете старата китайска поговрка: 1 чаша вино- човекът пие вино, 2 чаши вино- виното пие вино, 3 чаши вино- виното изпива човека….При превишаване на позволените 35 куб мл алкохол, той се превръща в токсичен за тялото ни.

По време на постите организмът ни не е произвеждал ензимите, които разграждат животинските белтъчини и мазнини и преминаването към смесено хранене е същиснки стрес за тялото. Нека всички постещи да спазват правилото за умереност- малки количества и постепенно прибавяне на различните групи животински продукти.

За да подобрим храносмилането и да облекчим тежката задача на гастро-интестиналния си тракт по време на коледно-новогодишните трапези е добре да включим повече горчиви подправки и билки в ястията. Редовното използване на горчиви добавки е фантастична здравословна стратегия за оптимизиране на храносмилането и детоксикация. Разпознаването на горчивия вкус задейства поредица от реакции на невро-ендокринно ниво, които се обозначават като „горчив рефлекс”. Този процес се медиира от гастрина- хормон в стомаха, кйто стимулира потока на солната киселина. След това рефлексът се разпоространява надолу и помага на черния дроб и жлъчния мехур да секретират жлъчка, а на панкреаса – панкреатични ензими.

Първенец в подправките за добро храносмилане и облекчаване не стомашно-чревния дискомфорт е кимионът. В химическия състав на семенцата се откриват немалко белтъчини, оцетна киселина, смолисти вещества, кумарин. Сред полезните му свойства особено изразени са жлъчегонното, газогонното и релаксиращото му действие, иначе казано стимулира секрецията на жлъчка и успокоява спазмите в червата.

Джинджифилът, познат у нас от около 20 години с навлизането на фюжън кулинарията, е всепризнат сред подправките за добро храносмилане. Особеният му вкус и деликатният аромат се дължат на богатството му на етерични масла, страхотен източник е на витамин А, витамин С и витамини от групата В. Джинджърът, както още го наричат, намалява възпалението в стомаха, като създава бариера срещу произвежданата солна киселина и спомага за доброто усвояване на хранителните вещества.

Кардамонът, една от съставките в шведската горчивка, с екзотичния си, сладостен и пикантен вкус, е известен от древни времена със стимулиращото си действие. Намалява спазмите в червата и е народен лек за спиране на хълцане.

Куркумата е известна от векове в аюрведичната медицина, поради нейното противовъзпалително действие. Активната и съставка куркумин се бори с лошото храносмилане и предпазва стомаха. Съчетаването на куркума с черен пипер увеличава бионаличността на куркумина и е известен лек при газове, дискомфорт и претоварване с храна.

Ментата се използва почти от зората на традиционната медицина при проблеми с храносмилането. Ментовото масло, както и съдържащият се в него ментол, стимулират отделителната дейност на стомаха и черния дроб и регулират перисталтиката в зоната на хранопровода.

Освен подправки, има и някои храни и напитки, известни като „приятели” на стомаха и червата. Чудесно и достъпно по нашите земи, особено в този сезон, е киселото зеле. Това е суперхрана с високо съдържание на фибри, ниско съдържание на въглехидрати и богато на пробиотици. Загряването на киселото зеле убива полезните бактерии, така че избягвайте готвенето.

Когато се говори за храносмилане и пробиотици, няма как да не спомена и нашумялата напоследък на нашия пазар комбуча- жива напитка, древен еликсир, пълен с органични киселини, дрожди, пробиотици и витамини. Богатството на пробиотици/ много повече отколкото в киселото мляко/ я превръща в мощен дижестив.

Сладкиш за Коледа, торта за Нова Година, козунаци по Великден, сладоледи през лятото- не всичко хубаво на този свят се празнува с ядене и пиене. Не забравяйте, че има и други начини да се почувстваме „празнично”. Разровете във фантазиите си, празнувайте умно и лудувайте безопасно!

logo