Cyclosporine

(Sandimmune®, Neoral®)

 

Цел: Циклоспоринът се използва за предотвратяване или лечение на реакцията на отхвърляне след трансплантация. Медикаментът предотвратява отхвърлянето чрез инхибиране на клетките в имунната система, които причиняват отхвърляне .

Циклоспоринът може да се използва самостоятелно или в комбинация с други анти– отхвърляне лекарства.

Дозировка:

Циклоспорин се предлага като Sandimmune ® и Neoral ®. Това са различни марки на циклоспорин, които са под формата на капсули.

Neoral ® се предлага и под формата на перорален разтвор, който може да се окаже с по-приятен вкус за Вас.

Циклоспоринът обикновено се дозира веднъж или два пъти дневно и трябва, също както такролимуса, да се приема по едно и също време всеки ден, за да се осигури стабилно ниво на имуносупресия.

Странични ефекти:

Страничните ефекти на циклоспорин варират и обикновено са свързани с нивата на лекарството в кръвта. Те се наблюдават по-често през първите седмици след трансплантацията, когато нивата на лекарството в кръвта са високи.

Най-честите нежелани реакции са:

1- от страна на нервната система /невротоксичност/.

Тези странични ефекти по- често се наблюдават при високи лекарствени нива и обикновено преминават, когато нивото се понижи: главоболие , тремор на ръцете, проблеми със съня ( безсъние ), скованост и изтръпване на ръцете и краката, или повишена чувствителност към ярки или мигащи светлини.

2-Бъбречна дисфункция /нефротоксичност/: Циклоспоринът може да повлияе на бъбреците причинявайки стеснение на малките артерии, наречени артериоли. Когато това се случи, пациентите понякога имат високо кръвно налягане, високи нива на калий, ниски нива на магнезий и/или нарушени бъбречни функционални тестове (повишена урея в кръвта азот [ BUN ] и креатинин).

3- Инфекции: Докато приемате циклоспорин, Вашата имунна система е потисната.

Тъй като естествената способност на тялото да се бори с инфекции намалява, може да бъде по-вероятно да развивате инфекции. Вие ще имате висок риск от развитие на инфекции, когато нивата на циклоспорина в кръвта са високи, по-специално по време на първите три месеца след трансплантацията.

4- Козметични странични ефекти : Циклоспорин може да доведе до някои промени във външния вид. Прекомерно окосмяване (хирзутизъм), кървене и нежност на венците, хиперплазия на венците, акне са най-честите странични ефекти от приема на препарата.

 

Допълнителна информация:

Не променяйте дозата на циклоспорина без знанието на Вашия хепатолог. Измерването на нивата на циклоспорина в кръвта следва да се правят един до два часа преди приема на доза или около 10 до 12 часа след последния прием.

Приемайте дозата циклоспорин по едно и също време всеки ден за да поддържате стабилни нива в кръвта.

Не бива да консумирате грейпфрут и продукти от този плод, по време на приема на циклоспорин. Грейпфрутовите продукти, както и повечето билки ще увеличат нивата на препарата.

Всички форми на грейпфрут и напитки, съдържащи значително количество сок от грейпфрут трябва да се избягват.

Някои медикаменти взаимодействат с циклоспорина и трябва да се спазват някои правила за приема им:

Два часа след циклоспорин: сукралфат, магнезиев оксид, магнезиев глюконат.

Две до четири часа след циклоспорин: натриев бикарбонат.

Циклоспорин взаимодейства с другите лекарства, което води до по-високи или по-ниски нива. Винаги уточнявайте с лекар от трансплантационния екип, преди започване на ново лекарство.

Ако сте пропуснали една доза циклоспорин, вземете я веднага щом се сетите. Ако е близо до времето за следващия прием, пропуснете я и продължете обичайния график на дозиране.

Съхранявайте циклоспорина при стайна температура и далеч от обсега на деца и домашни любимци.

Ако планирате да забременеете, обсъдете използването на циклоспорин с хепатолога си, както и с акушер-гинеколога си.