Няма нищо по-притегателно в края на работния ден, особено в летните жеги от …..една студена изпотена чаша бира!
Консумацията на алкохол има тенденцията да се увеличава значимо по време на летните ваканции.
Чаша бира след работа, импровизирани пикници, барбекюта след природата. Алкохолът социализира, доставя удоволствие, релаксира.
С нейните обаятелни кехлибарени, златни или медени нюанси древната напитка приковава вниманието ни всеки път и с многобройните си ползи за здравето. След физическо натоварване почти не познавам човек, който да няма желание за една студена бира, за да утоли жаждата си.
За да се възстановим качествено след спортна дейност, се препоръчва приемането на въглехидрати (минимум 30 гр. ), за да се запълнят гликогеновите резерви, протеини (около 7 гр.) за да се подпомогне аминкиселинната обмяна, особено ако сме били подложени на сериозно силово натоварване и накрая течности, за да се рехидратираме.
Чрез потта се губят също соли, калий, желязо, магнезий, цинк, мед. Магнезият допринася за правилната мускулна релаксация, следваща мускулната контракция по време на тренирането, а цинкът участва в синтеза на протеини и в имунната защита на организма.

Какво съдържа една бира с около 5% алкохол?
Етанол и захари, около 150 кКал за бутилка от около 330 мл, като около 60% от калорийния внос произлиза от етанола и около 35-40 % произлизат от въглехидратите.
Алкохолът в тези ниски дози, за щастие, има защитен ефект по отношение на сърдечно-съдовите заболявания и рака. Както плодовете и зеленчуците, по-тъмните бири съдържат безценни антиоксиданти, наречени полифеноли, които се борят с оксидативния стрес или с други думи със стареенето.
Като малцов продукт, бирата притежава много интересно предимство- тя е източник на прости захари, които благоприятстват гликогеновата синтеза.
Съдържанието на натрий, калий и магнезий я правят чудесен рехидратиращ електролитен разтвор. Бирата също така е богата на витамини от групата В, благодарение на бирената мая, които катализират въглехидратната обмяна и енергийната продукция. Кехлибарената напитка е естествен източник на хром- микроелемент, който е от голямо значение за нормалната обмяна на глюкозата, инсулина и мастните киселини, както и за растежа на мускулите.
Всичко това се отнася, разбира се, за умерената консумация на бира. Повишеният алкохолен прием има негативен ефект върху здравето и би допринесъл за повишаване на артериалното налягане и нивото на триглицеридите в кръвта.
Месец юли е някак специален за България и нейната пивоварна история.
На нашата територия бира се произвежда от хилядолетия, а преди около 150 години започва и промишленото производство на напитката.
По стара българска традиция, на 20.07 – Илинден се приготвя пиво, от което човек не се напива.
А пророк Илия е избран за покровител на пивоварите от игумена на Бачковския манастир епископ Наум.
Не случайно се шири девизът „Който пие бира, не умира.”
Свети Илия дава дъжда, росата и бирата. Той е единственият светец, които не е умрял, а според легендата е бил вдигнат и отнесен на небето приживе от огнена колесница.
Консумирайте бирата с удоволствие, с мярка и между приятели- това е рецептата за лято 2018!
Наздраве!