Накисването на краставицата за 1 час в студена вода, с една смяна на водата горе-долу на половината време, замества ли беленето? Избягват ли се така нитратите и остатъци от селскостопански препарати?

 

Нитратите са химични съединения, производни на азотната киселина, които се използват широко в земеделието и хранително-вкусовата промишленост, като консерванти и вещества, подобряващи външния вид на хранителните продукти.

 

200px-Ethyl_Nitrate_Structural_Formulae_V_1_svg

 

Нитратните съединения нормално присъстват в човешкия организъм в известни количества и опасност съществува, когато се натрупат големи количества от тях, което може да интоксикира организма. Вредата идва обаче по-скоро от производните им продукти –нитрити и нитрозамини / вещества образувани от нитратите, при попдането им в организма/.

Нитритите притежават свойството да се свързват с кръвния хемоглобин, образувайки метхемоглобин, който е неспособен да пренася кислорода до различните части на тялото, каквато именно е основната функция на хемоглобина.

При попадане на нитратите в гастро-интестиналния тракт и особено при наличие на ниска киселинност / както е при кърмачетата и малките деца / нитратите се превръщат в нитрозамини – вещества с доказан силно канцерогенен ефект.

Системното поглъщане на по-високи дози нитрати причинява развитие на алергии, неврологични заболявания, щитовидни проблеми. Според СЗО максимално допустимото безвредно количество нитрати е 5 мг на 1 кг телесна маса за възрастни хора.

Добре е да се знае също така, че през зимата и ранната пролет се използват много повече азотни торове за стимулиране на растежа на плодовете и зеленчуците. Слънчевата светлина е естествен елиминатор на нитратите, затова е препоръчително да се купуват сезонни и напълно узрели такива.

mahane-na-nitrati-ot-krastavici-patladjan
Дали бихме могли да елиминираме нитратите или поне да ги намалим до минимум в менюто си? Да.

Нитратите са водноразтворими, което значително облекчава тази задача. Старателното измиване и накисване за около час със сменяне на водата намалява съдържанието на нитрати. Най-големи количества от тези съединения се намират в зелените листни зеленчуци, както и кореноплодните като спанак, марули, зеле, пресен лук, репички, червено цвекло, моркови. Затова е препоръчително тези продукти да се накисват в студена вода за по-дълго време преди консумацията им. Когато избирате продукти на пазара- избирайте средни по размер плодове и зеленчуци- по-големите вероятно са били изложени сериозно на азотна тор за стимулиране на растежа.

Друг лесен начин да намалите вредното им въздействие е подправянето на салатите с лимонов сок, вместо с оцет. Витамин С възпрепятства превръщането на нитратите в нитрити, както и образуването на нитрозамини.

Жълтите петна по краставиците, тиквичките, както и картофите също се белег за прекалено голямо излагане на торове.

cucumber

Що се отнася до краставиците в частност, доказано е, че най-много нитрати има в обелките им и особено непосредствено до дръжките, затова моят съвет е да ги белим и след това накисваме и да режем и изхвърляме частта под дръжката.

logo