Пектинът помага ли за сваляне на килограми? Как е най-правилно да се използва като детоксикиращо средство?Отговорът на първия въпрос е да-пектинът се счита за подходяща добавка при диетични режими, целящи редуциране на теглото. Причината затова е, че забавя процесите на храносмилане и създава усещане за ситост.

Пектинът спада към групата на разтворимите растителни влакнини и има незаменима роля като баластно вещество за човешкия организъм. Той е почти несмилаем и само минимална част от него се разлага по влияние на бактериите- нормални обитатели на дебелото черво.

Редица медицински проучвания доказват, че включването на пектин в диетата на пациенти с нарушения в липидната обмяна може да понижи концентрацията на холестерола в кръвта с 5 до 15%, като това не се отразява на нивата на „добрия” холестерол и липопротеините с висока плътност.

Освен това, полезните влакнини имат свойството да забавят изпразването на стомаха, а това пречи на рязкото повишаване на кръвната захар след прием на въглехидратна храна, а дразнейки нервните окончания в дебелото черво, пектинът подобрява перисталтиката и редовния чревен пасаж.

Що се отнася до детоксикиращите свойства на тези влакнини е важно е да се спомене, че се различават основно два вида пектин: високо- и нискоестерифициран.

Нискоестерефицираният има способността да свързва тежки метали, попаднали в стомашно-чревния тракт и спомага за тяхното извеждане, като това свързване не е строго специфично и заедно с тях, този вид пектин се свързва и с жизненоважни за организма минерали като желязо, калций, мед и цинк.

Високоестерифицираният пектин, който се предлага на пазара, за разлика от нискоестерифицирания, практически не намалява всмукването на минералите, съдържащи се в храната и не води до нарушения на техния баланс в организма, но именно нискоестерифицираният пектин е този, който се включва специално в диетите на хора, изложени на въздействието на тежки метали и се използва като детоксифициращо средство.

Естествен източник на пектина са плодовете. С най-високо съдържание на веществото са ябълките, дюлите, цитрусовите плодове, като 0.5 грама се набавя от изяждането на половин килограм ябълки. Друг известен и много полезен източник на пектин е ябълковият оцет, който освен това е богат на органични киселини с апетитопоттискащо и алкализиращо действие.

Моят любим начин за консумация на пектин е на закуска– по оригиналната рецепта на известния наш природен лечител проф. Мермерски и включва кисело мляко, 1-2 ч.л. пектин от ябълка / а напоследък може да се намери и комбинация от пектин и инулин/, 1 -2 с.л. мед, канела, 5 орехови ядки и 10-15 капки прополис.
Това вкусно и зареждащо ястие пречиства от токсини, от тежки метали и други натрупани вредни вещества, съдейства за регулиране на липидите и дейността на сърцето, укрепва имунната система и е особено подходящо за предстоящия сезон.

Опитайте и Вие и бъдете здрави!