Плодовете и зеленчуците са неизбежна част от здравословното хранене.
Биологичната им стойност е неоспорима.
Те не притежават висока енергийна стойност, но изпълняват ролята на доставчици на важни хранителни вещества, необходими за нашето здраве. Освен че подхранват организма с витамини, минерали и ензими, плодовете и зеленчуците са източници на фибри и алкализират тялото.
Плодовите диети са колкото тpaдициoнни, толкова и eкзoтични.
Тяхното основно предимство е възможността за бързо сваляне на килограми, когато са правилно подбрани и калкулирани. Най-големият им недостатък е липсата на балансираност, което, всъщност, е характерно за всички монодиети.
Много е важно читателят да направи разлика между здравословна храна и диетична. Плодовете са свежи и вкусни, витаминозни и полезни, което от здравословна гледна точка е прекрасно, но от гледна точка на „отслабването“ – плодовете са въглехидрати – глюкоза и фруктоза и ако по цял ден хапвате банан, грозде, диня, праскови, кайсии и т.н.- може да се окажете в капан- постоянният приток на въглехидрати вдига кръвната захар и инсулина и независимо, че хапвате здравословно, килограмите си остават на същото място или дори може да качите килограми.
Фруктозата- основният въглехидрат в плодовете- съдържащ се и в пчелния мед, създава фалшиво чувство за глад, което води до по-обилно хранене и съответно натрупване на килограми. Сладостта й е 1.4 пъти по-висока от тази на захарта и се резорбира малко по-бавно от глюкозата в храносмилателния тракт.
Голяма част от нея се превръща в черния дроб в гликоген, като по-ефикасно се включва в обменните процеси и не се изисква инсулин за усвояването и от клетките. От диетологична гледна точка по-голямата й сладост е ценна затова, че се изискват по-малки количества, в сравнение със захарта, за подслаждане на храните и напитките, което намалява приема на въглехидрати.
Гликемичният индекс на фруктозата е около 30 и поради това често се използва като подсладител за хора, страдащи от диабет.
Направени са редица изследвания, доказващи, че фруктозата занижава чувствителността към инсулина в организма и влияе на метаболизирането на мазнините. Тези промени повишават сърдечно-съдовия риск.
Установено е, че при ексцесивна консумация на фруктоза мазнините се отлагат предимно около вътрешните органи и по-малко в подкожните слоеве
Според някои проучвания, приемът на голямо количество фруктоза в съчетание с висококалорична и богата на мазнини храна може да доведе до лептинова резистентност, като по този начин се затруднява поддържането на баланса между хранителния прием и енергийните нужди на организма.
Основният орган за метаболизма на фруктозата е черният дроб.
В него тя се преобразува в деривати на глюкоза и се съхранява като гликоген. Възможностите на черния дроб да преработва фруктозата са ограничени и при постъпване на високи дози, те могат да се преобразуват в мазнини.
Неправилно е да се мисли, че трябва да се спре консумацията на плодове. Всичко казано дотук за вредите от фруктозата е в случай, че човек приема големи количества. Умерената употреба на плодове ежедневно не може да предизвика енергиен дисбаланс.
Практикуването на т. наречените „разтоварващи дни“ с плодове може да окаже благоприятен ефект за ограничен период от време при здрави хора, които искат просто да пречистят организма си от натрупани токсини, при пациенти, страдащи от подагра, артрити, сърдечно-съдови заболявания, автоимунни заболявания, раково-болните.
Диабетиците, хората, страдащи от гастрити, язви, колити, бъбречни заболявания, чернодробни заболявания, затлъстяване, възрастните пациенти, децата, бременните и кърмещите жени, са противопоказани за спазването на плодови разтоварващи дни. Моят любим разтоварващ ден е този „на ябълки“.
Ябълката е ценен плод, в който присъстват почти всички необходими на организма витамини и минерални вещества, а също така фолиева киселнина, захар и пектини. За понижаване на теглото „ябълковите” разтоварващи дни могат да се правят 1-2 пъти седмично.
Консумирайте по 1.5-2 кг пресни или печени ябълки на ден, а в качеството на напитки използвайте отвари или чайове от успокояващи билки. Черешовите дни, така актуални в настоящия сезон, активират дейността на бъбреците и черния дроб, а при хипертония – нормализират артериалното налягане.
Разтоварвщият ден с череши облекчава симптоматиката при артрит, ревматизъм и подагра; при атония на стомаха, спастичен колит и други заболявания свързани с бавна перисталтика – стимулира пасажа и действа разхлабващо.
Черешите съдържат органични киселини, глюкоза, провитамин A, витамини C и P, B-комплекс, никотинова киселина, големи количества фосфор, калций и желязо. В рамките на един разтоварващ ден с череши могат да се консумират 1-1.2 кг свежи плодове.
Както разбирате, няма универсална препоръка- тoвa, кoeтo e пoдxoдящo и дaвa eфeкт пpи eдни, мoжe дa ce oкaжe нaпълнo бeзpeзyлтaтнo зa дpyги.
Няма и точна или правилна формула за консумация на плодове – изводът е, че можете и е полезно да консумирате плодове и съдържащата се в тях плодова захар, но умерено и в подходящ хранителен и двигателен режим!