С плодове и зеленчуци отслабнах 8 кг през лятото, но откакто застудя, все ми се яде и не мога да се въздържам, постоянно се чувствам и понастинала – боли ме ту гърло, ту глава, ту имам хрема, и реално ям не само повече като цяло, но и по-мазно и по-сладко, отколкото през лятото. Така неусетно върнах 4 кг за месец. Как да ги сваля, без риск от боледуване обаче и без да пия добавки? /читателка, 28 г./

Истина е, че зимният период предразполага към напълняване. През лятото обикновено губим по някой и друг килограм, тъй като се движим повече и хапваме свежи плодове и зеленчуци в по-големи количества, а понякога е толкова горещо, че даже не ни се яде. Слънчевият и топъл сезон обаче свърши и сме на прага на зимния, или иначе казано – започваме лека полека да трупаме килограми с по-тежките храни.

Моят съвет е да продължите да зареждате хладилника си с пресни плодове и зеленчуци. Планирайте кога ще спортувате – така вероятността наистина да тренирате е по-голяма, отколкото да решите, че точно сега нямате време за упражнения. Графикът и доброто разпределение на задачите през деня ще ви помогнат да намерите време за всичко. Малките закуски между храненията са важни за ускоряване на метаболизма и за правилното отслабване. Подгответе си здравословни малки порции от кисело мляко, плодове, мюсли, ядки или друго. При основните хранения изяждайте първо протеините – ако имате възможност първо свършете с пилешкото месо и после изяжте картофите и хляба. Не пропускайте хранения – всъщност така окуражавате натрупването на запаси от мазнини. За да задържите желаното тегло е нужно постоянство и упоритост. При връщане към нормално хранене се наблюдава ефектът „йо-йо” и освен свалените килограми се трупа тегло отгоре. И това би могло да продължи до безкрайност, ако не започнете да се храните правилно и балансирано, съобразено с възрастта, пола, физическата активност и целите, които сте си поставила. Правилна е тази “диета”, към която можем да се придържаме цял живот, без да нарушава жизнения ни ритъм.

Спазването на дълги и строги ограничения застрашава имунитета, защото биха могли да липсват основни хранителни вещества, които са важни за пълноценното развитие на организма. Рисковете са свързани с отсъствието на аминокиселини, изграждащи хормоните и кръвните клетки, на витамини и минерали- катализатори на важни реакции в тялото ни. Добрата работа на имунната ни система е от най-голямо значение за устойчивостта срещу бактериалните и вирусните инфекции. Алергичните реакции и заболявания също се свързват с нарушенията на имунитета. Ходът на всички свързани с имунитета заболявания може да бъде променен чрез храненето.
Плодовото и зеленчуково разнообразие в този период на годината би ни помогнало да съставим един пълноценен хранителен режим, с който едновременно ще се вталим и организмът ни няма да стане лесна мишена за болестотворни микроорганизми. Така че, ето какво бихте могла да включите в менюто си, за да укрепите имунитета си и да не боледувате, отслабвайки:

1. Всякакви фрешове и особено тези от портокал и грейпфрут (заради високото съдържание на витамин C) са добър пример за витаминозна и каляваща храна. Освен това витамин C стимулира образуването на т. нар. добър („HDL“) холестерол, предпазващ ни от сърдечносъдови заболявания.

2. Натурално кисело мляко, защото прочутата със здравословните си качества бактерия „lactobacillus“ ни предпазва от вирусни инфекции.

3. Продукти-антибиотици:

Някои храни имат способността да се борят с болестотворните микроби, без участието на имунната система. Това са малините, касисът, ябълките, червената боровинка, крушите, нарът, сливите, както и действащите с помощта на фитонцидите хрян, ряпа, лук, чесън, червено цвекло, зеле, моркови, целина, чушки. Всички те са чудесни природни антибиотици.

Специално внимание заслужава чесънът. Въпреки лошия дъх, това лечебно растение съдържа алицин и тиосулфат, които са най-силните съставки, помагащи в предпазването на организма от инфекции и в борбата с тях.

4. Богати на цинк храни (стриди, раци, говеждо и пуешко месо, бобови култури).
Цинкът е един от най-известните имуностимулатори при дефицит на този минерал функциите на имунната система се влошават. Цинкът подпомага възпроизвеждането на белите кръвни клетки, което ги прави по-добре подготвени да се противопоставят на инфекциите

5. Суперхрани (функционални храни) -годжи бери, какаови зърна, чия, спирулина, мака, пчелни продукти, алое вера, кокос и др.
Всички суперхрани в по-голяма или по-малка степен дават възможност на човешката имунна система да се бори с хроничните инфекции, предизвикани от вируси, бактерии и гъбички. Някои от тях са източници на глобулин-изграждащи материали и консумацията им гарантира качественото поддържане на здравето.

6. Вода – една от причините за честите простудни и инфекциозни заболявания е недостатъчната консумация на вода. Пиейки вода, улеснявате работата и на бъбреците, и на черния дроб, който от своя страна контролира функцията на имунната система. Също така, липсата на влага може да окаже въздействие и върху лигавицата на носоглътката, която е първата естествена бариера срещу инфекциите. За да функционира тя нормално, трябва да бъде влажна, а за да е така, организма ви трябва да получава достатъчно течности.

В заключение изберете си хранителен режим, който да отговаря на вашия стил на живот и нуждите на тялото ви, добавете имуностимулиращи храни и пийте достатъчно вода. Физическата активност също укрепва вашето здраве и заема осовно място в процеса на редукция на теглото, така че не го пренебрегвайте.