Навън е пролет, времето се стопля, дръвчетата разцъфнаха, поляните позеленяха и ето, че дойде време отново да си говорим за детокс. Преходните сезони са най-подходящото време за лека, ненатоварваща програма за детокс (освобождаване от натрупаните токсини).
Още от Древността индийската аюрведична медицина, китайските медицински практики, 40-дневното християнско постене, юдаизма, будизма, мюсюлманският пост (саум) Рамадан и т.н. проповядват различни по тип “детокс“ режими чрез физическо и духовно въздържание.
Целта е да се подобри работата на организма и да събуди естествената му способност да се самовъзстановява. Обикновено когато човек пости, се ограничава консумацията на определени храни и вещества, чийто системен прием има неблагоприятно влияние върху организма ни – месо, яйца, риба, млечни продукти, концентрирани мазнини, алкохол, цигари, кафе и други интоксиканти. Определено става ясно, че следването на пости или провеждането на своеобразен детокс води до по- хармонично функциониране на тялото.
Детоксът в Холивуд в последно време звучи като мантра – „Детокс вместо ботокс“, и неслучайно там вече се възприема като задължителен антиейдж елемент от живота на всички.
 
Умора, трудна концентрация, главоболие, хормонален дисбаланс, алергии, подуване, запек, диария, липса на енергия, чести настинки, чупливи нокти и коса и кожни проблеми – това са само част от признаците за натрупване на токсини.
Постоянното излагане на вредните фактори от външната среда чрез прием на нискокачествена храна, ежедневният стрес, недоспиването, честата консумация на алкохол, тютюнопушенето неминуемо водят до задръстване с токсини и в последствие до заболявания.

Детокс режимите са възможност за рестарт на организма. Нека развенчая обаче един мит за детокса. Той не е диета. Това не е магически начин за сваляне на килограми. Най-голямата грешка, която може да бъде допусната, е да се гледа на него като на своеобразен редуциращ теглото режим. Вярно е обаче, че когато се освободим от токсините, клетките ни се чувстват по-добре и това води до по-добра обмяна на веществата. Следователно, да, ще загубим някой килограм и това е чудесно начало на един по-здравословен начин на живот.

Как се случва?
Има различни варианти. На първо място, елиминирайте алкохола, цигарите, кафето, наситените мазнини. След това помислете дали ще минете на зеленчуково-плодов режим за 7-14-21 дни. Друга добра идея е един 3-7-дневен детокс с пиене на свежи зеленчукови и плодови сокове, смутита и вода.

Отдавна практикуван от много култури начин за пречистване е и целодневната консумация единствено на вода един път седмично.

Подправките и билките като куркума, джинджифил, кориандър и розмарин са лесна добавка към всеки детокс режим. Много от тези билки и подправки имат изумителни детоксикиращи свойства и подпомагат пречистването на тялото. Куркумата например е позната със способността да „почиства“ черния дроб.

Други пречистващи подправки, които може да добавите към вашата диета, са канела, кимион, сминдух, копър, лют червен пипер, черен пипер, карамфил и магданоз.
Правете си често контрастни душове, като в края на къпането пуснете топлата вода за две минути, след което я направете студена за една минута. Повторете 3-4 пъти. Смяната на температурата подпомага процеса, като повишава циркулацията и движението на лимфата.
След направената детоксикация ви съветвам да преминете към балансиран режим на хранене, добавки и пълноценен начин на живот. Увеличете приема на фибри, включително кафяв ориз и органично отгледани по възможност пресни плодове и зеленчуци. Цвеклото, репичките, ябълките, зелето, броколите, спирулината, хлорелата и водораслите са отлични храни за детоксикация.

Пречиствайте редовно и защитете черния дроб чрез консумация на корен от глухарче, репей и магарешки трън и чрез пиене на зелен чай. Приемайте редовно витамин С, който подпомага организма в производството на глутатион – съставка на черния дроб, която извежда токсините.

Дишайте! Вдишвайте и издишвайте дълбоко въздух поне 5 минути сутрин, за да позволите на кислорода да циркулира през системите. Правете си често сауна, за да може тялото да елиминира токсините чрез потта. Упражнявайте се всеки ден по един час. Разхождайте се сред природата, тичайте, скачайте на въже, въртете обръч.

Днес детокс режимите са толкова популярни, че човек лесно може да се обърка. Доверете се на специалист и преценете дали здравословното ви състояние е достатъчно добро, за да се подложите на детокс режим.

Бременните, кърмещите, хронично болните хора трябва да избягват подобен тип рестриктивни подходи.

Преди да започнете детоксикиращ режим, е желателно да познавате тялото си и неговото актуално състояние, а това вече е по-лесно от всякога. Благодарение на лидерa в производството на хранителни добавки с натурален произход в Централна и Източна Европа – Walmark – вече всеки има безплатен достъп до иновативната онлайн платформа „Здравен индекс“.
Изследването на личния здравен индекс цели да насочи вниманието на потребителя към най-ценното – неговото здраве, и да го мотивира да поддържа здравословен начин на живот. Платформата се различава по това, че дава цялостно, експертно решение за конкретния човек в дългосрочен аспект. И вместо да налага ограничения, предлага насоки и съвети какви елементи ни липсват и как да си ги набавим.
Здравният индекс анализира информация, засягаща различни сфери от живота на човека – балансирана диета, цялостно здравословно състояние, физическа активност, психологическо равновесие и способност за справяне с лоши навици.
На WWW.WALMARK.BG всеки българин може абсолютно безплатно да получи професионален анализ и план за подобряване на здравословното си състояние.