Чернодробната трансплантация е много повече от операция, затова е важно да знаете всичко необходимо, за да си осигурите оптимален комфорт на живот.

Вашите отговорности:
За да имате максимално добър резултат и да се чувствате добре трябва да:
1) Знаете всичко за лекарствата си: дози, време на приемане, както и причина- защо приемате точно тях.
2) Следвате стриктно графика на прием на лекарствата си и правите промени, само ако са оторизирани от Вашия лекар.
3) Поддържате рутинен контакт с екипа от лекари, грижещи се за Вашето здраве след трансплантацията.
4) Редовно да контролирате кръвните показатели, телесното тегло, кръвното налягане, както и температурата си, както е назначил Вашия лекар от трансплантационния екип.
5) Поддържате здравословен начин на живот, който включва балансирана диета, редовни физически упражнения и рутинни изследвания.

 

Лекарства

Една от най-важните отговорности, която ще имате след напускането на болницата, е редовният прием на лекарства.
Какво трябва да знаете за лекарствата си:

 • Името на търговската марка на лекарството и генеричното такова винаги са различни. Генеричното име е общото, необвързано с производител име на медикамента. Най-често има различни търговкси наименования за един същ препарат. Например: Такролимус и Програф са едно и също лекарство. Такролимус е генеричното име, а Програф е търговското такова.
 • Причината за приема на всяко предписано лекарство: Едно лекарство често се използва за различни причини, а Вие трябва винаги да сте информиран/а защо приемате конкретния медикамент. Например флуконазолът е лекарство, което се използва за лечение на гъбични инфекции, но може да се използва и за увеличаване на нивата на такролимуса в кръвта и съответно поддържане на неговото действие.
 • Как изглежда всяка таблетка или капсула. Трябва да бъдете в състояние да разпознаете медикаментите си по цвят, форма и размер. Много лекасртва имат подобен външен вид- трябва да ги разглеждате внимателно, за да сте сигурни, че сте приели правилното лекарство.
 • Кога да приемате всяко лекарство. Някои лекарства, като тези, които отговарят за доброто приемане на новия Ви здрав черен дроб – такролимус и/или циклоспорин- трябва да се приемат всеки ден по едно и също време, за да може правилно да се мониторира нивото им в кръвта.
 • Как да приемате всяко лекарство. Вероятно приемате повечето лекарства чрез поглъщане на таблетка или капсула. Понякога, по специално при деца, някои хапчета се разделят на полвини или се натрошават и смесват с храна или течност, за да бъдат по-добре усвоени. Вашият лекар ще обсъди с Вас как да приемате всяка таблетка или капсула, тъй-като нарушаването целостта на някои медикаменти намалява ефективността им.
 • За колко време е предписан съответния медикамент. Някои лекарства се предписват само за 7-14 дни, като например антибиотиците. Други – като имуносупресорите или анти- отхвърляне медикаментите- обикновено се предписват до края на живота Ви. Приемът на някои от предписаните лекарства може да бъде прекратен или намален в зависимост от появата на странични ефекти.
 • Най-често срещаните странични ефекти. Всяко лекарство има странични ефекти, но те не се отнасят за всички употребяващи го. Трябва да знаете най-честите нежелани странични ефекти, които приеманите от Вас лекарства могат да предизвикат, както и какво може да бъде направено за облекчаването им.
 • Специалните инструкции за приема на някои от медикаментите. Трябва да сте наясно кои лекарства могат да бъдат приемани с храна или нагладно и кои не могат да бъдат приемани в комбинация с други медикаменти.
 • Какво да правите ако закъснеете, пропуснете или забравите да вземете една доза. Ако сте закъснели много с приема на лекарствата или сте пропуснали, поради каквито и да е причини, включително и при повръщане, не се колебайте да уведомите лекаря си. След като Ви зададе няколко въпроса относно текущия Ви здравен статус, той ще Ви посъветва какво да правите.
 • Как да поръчате Вашите лекарства. Лекуващият Ви лекар или координаторът от трансплантациониия екип ще Ви помогне по най-удобния за Вас начин да поръчате медикаменти. Трябва да сте сигурен, че имате поне за един месец напред лекарства, преди напускането на болницата.
 • Каква е цената на вашите лекарства. Важно е да знаете финансовата си отговорност за Вашите лекарства, така че да можете да планирате бъдещето си. Някои от медикаментите могат да бъдат напълно изплатени от здравната каса в България, докато за други трябва да се доплаща известна част от сумата.

 

Обадете се на вашия координатор от екипа на трансплантацията, ако:

 1. Не сте в състояние да приемате вашите лекарства, защото Ви се гади или повръща, имате диария и се притеснявате, че не усвоявате медикаментите.
 2. Чувствате необичайна реакция или имате странични ефекти от приема на медикаментите.
 3. Налага Ви се да приемете аналгин и/или ибупрофен поради трескаво състояние или лекарство, потискащо кашлицата, билкови добавки или каквото и да е, което не сте обсъдили с лекаря си.

 

Съхраняване на вашите лекарства:

 Дръжте лекарствата си в оригиналните опаковки или в собствени кутийки, но се уверете, че капачките им са плътно затворени. Съхранявайте лекарствата си на хладно и сухо място, далече от пряка слънчева светлина. Не ги оставяйте в банята, защото влагата може да повлияе ефективността на някои от тях. Не съхранявайте лекарствата си в хладилник, освен ако нямате специална индикация затова. Изберете безопасно място, далеч от достъпа на деца и домашни любимци. Полезно е да съхранявате няколко дози от основното си лекарство срещу отхвърляне на различно място от избраното в случай на спешност. 

1 . Анти – отхвърляне лекарства:

Такролимус

( Prograf ®)
Цел: Такролимусът се използва за предотвратяване или лечение на отхвърляне на органа след трансплантация на черен дроб. Медикаментът спомага на тялото ни да приеме чуждия орган чрез потискане на клетките на имунната система. Такролимус може да се използва самостоятелно или в комбинация с други лекарства от тази група.

Дозировка: Такролимус е наличен в 0.5мг (жълт ), 1 мг (бял ) , и 5 мг (розови ) капсули. Той обикновено се дозира два пъти дневно. Дозите трябва да се приемат през 12 часa.

Важен е ежедневният прием на такролимус по едно и също време, за да се осигури постоянно и стабилно ниво на имуносупресия.

Странични ефекти: Страничните ефекти на такролимуса варират и обикновено са свързани с кръвните нива на лекарството. Те по-често се наблюдават, когато нивата на медикамента в кръвта са високи, особено в първите седмици на лечението.

Най-честите странични ефекти включват:

1- От страна на нервната система– невротоксичност / най-често при ниво над 15/ и обикновено преминават като нивото на медикамента се понижи. Високите нива на такролимус може да причинят главоболие , безсъние (проблеми при заспиване), скованост и изтръпване на ръцете и краката, тремор на ръцете, или повишена чувствителност към ярка или мигаща светлина. Затруднено говорене (афазия) и

гърчове са много редки нежелани реакции, но има описани случаи, възникнали при много високи нива на лекарството.

2- Бъбречна дисфункция- нефротоксичност: Такролимус може да повлияе на бъбреците от причинявайки свиване на малките артерии, наречени артериоли. Когато това се случи, пациентите понякога имат високо кръвно налягане, високи нива на калий, ниски нива на магнезий и / или нарушени бъбречни функционални тестове (повишена урея в кръвта

азот [BUN] и креатинин).

3- Инфекции: Ако приемате Такролимус, Вашата имунна система е потисната. Тъй като естествената способност на тялото да се бори с инфекции намалява, може да стане по- вероятно да развивате такива заболявания. Най-голям е рискът от инфектиране, когато нивата на такролимус са високи, обикновено по време на първите три месеца след чернодробната трансплантация.

4- Други – гадене, диария, повишаване на кръвната захар, както и косопад.

Допълнителна информация:

Не променяйте дозата, нито начина на прием на такролимус, без знанието на Вашия лекар. Мониторирането на нивата на медикамента ще се случва все по-рядко в пост-трансплантационния период: първоначално се измерват ежедневно, след това ежеседмично, месечно и след около година ще се случва веднъж на няколко месеца.

Нивата на такролимус трябва да се измерват един или два часа преди да вземете дозата си, или 10 до 12 часа след предходната доза. Това се нарича най-ниско ниво и е най-

най-ниското ниво на такролимус, което реално е налице в кръвта. Например, ако вземете

такролимус в 8:00 и 20:00 часа, Вашето ниво трябва да бъде най-ниско между 6 и 8ч сутринта.

Храната може да повлияе на нивото на такролимуса в кръвта. Приема на храна в рамките на два часа след като сте взел такролимус може да понижи нивото на лекарството с 30%. За предпочитане е да не се храните един час преди и два часа след приема на такролимус. Не бива да ядете или пиете сок от грейпфрут, докато приемате такролимус, тъй-като веществата в този плод могат да попречат на ензимите, които разграждат медикамента и да повлияят на действието му. Грейпфрутовите продукти, както и повечето билки ще увеличат нивата на препарата. Всички форми на грейпфрут и напитки, съдържащи значително количество сок от грейпфрут трябва да се избягват.

Някои медикаменти взаимодействат с такролимуса и трябва да се спазват някои правила за приема им:

Два часа след такролимус: сукралфат, магнезиев оксид, магнезиев глюконат.

Две до четири часа след такролимус: натриев бикарбонат

Такролимус взаимодейства с другите лекарства, което води до по-високи или по-ниски нива. Винаги уточнявайте с лекар от трансплантационния екип, преди започване на ново лекарство.

Ако сте пропуснали една доза такролимус, вземете я веднага щом се сетите. Ако е близо до времето за следващия прием, пропуснете я и продължете обичайния график на дозиране.

Съхранявайте капсулите такролимус при стайна температура и далеч от обсега на деца и домашни любимци.

Ако планирате да забременеете, обсъдете използването на такролимус с хепатолога си, както и с акушер-гинеколога си.

Следва продължение….