(в. 24 часа)

Бих искала сърдечно да Ви поздравя за спирането на този коварен вреден навик, но и да Ви окуража да продължавате и да не губите волята си.
 
Не забравяйте думите на Марк Твен: „Няма нищо по-лесно от това да спрете цигарите. Аз самият съм го правил над 100 пъти.“ Зад това на пръв поглед хумористично изказване на известния американски писател и хуморист стои горчивата истина за отказването от цигарите –  никак не е лесно, защото никотинът води до зависимост, така както наркотичните вещества. 
 
Увеличаването на теглото след спиране на пушене не е закономерност – при някои хора теглото въобще не се променя, докато  други добавят 2-3 кг, а трети пък отслабват. Средно увеличението на теглото е 2 до 4 кг на година и само 4% качват над 9 кг. Това, преди всичко, е свързано с факта, че почти у всички пушачи, вследствие на тютюневата интоксикация, се развива някаква форма на гастрит. В повечето случаи той протича безсимптомно, но секрецията на стомашен сок е непрекъснато намалена, поради атрофията на стомашната лигавица, което пък води до по-лошо усвояване на хранителните вещества. Именно затова много от пушачите, даже и при пълноценно хранене страдат от хронична астения – слабост, бледност, авитаминоза. След като спрат да пушат, слизестата обвивка на стомаха се възстановява, нормализира се и секрецията на стомашен сок. Отказалите цигарите започват не само да чувстват повишен апетит, но и стомахът започва по-пълноценно да усвоява храната -все предпоставки за увеличение на теглото.
smoking_2
За да не се случва това през първите месеци след като се откажете от вредния навик, е добре да увеличите консумацията на зеленчуци и плодове, да пиете повече вода и прясно изцедени сокове и да се натоварвате физически. Преминете към забързващо метаболизма раздробено хранене – повишен брой хранения – по 4-5 пъти дневно, но на малки порции. Яжте бавно, старателно предъвквайте храната, получавайте удоволствие не от количеството, а от качеството и вкуса на храната. След поредното преглъщане, направете няколко секундна пауза. След месец вашият организъм постепенно ще започне да се адаптира към новите условия. Що се отнася до натрупаните вече 5-6 килограма, съветът ми към Вас е да използвате случая и да се подложите на поне 4-дневен разтоварващ детокс режим, последван от едно или дву-седмично захранване. Редно е детоксикацията да бъде съобразена със здравословното Ви състояние в момента и да бъде избран най-подходящия за Вас режим, с включване на функционални храни, които ще съдействат за още по-добро очистване от токсините. Положителният ефект от подобен детокс създава силна мотивация за нов стил на хранене и начин на живот, така че не се колебайте – поставете си цели, изградете си стратегия и не губете време- бързо качените килограмите, бързо се свалят.
 
Успех!
 keepcalm