Слузта е гъста субстанция, покриваща лигавиците, които тапицират вътрешните ни кухи органи: стомах, черва, носни кухини, синуси, трахея, бронхи и т.н. Основната и съставка са силно разклонена мрежа от протеини,  с основен структурен компонент – муцинът гликопротеин . Слузта съдържа още около 2% липиди и 90-95% соли, клетки, електролити, различни клетъчни остатъци и вода. Чревната слуз функционира като стабилна бариера за контрол на преминаването на вредни молекули и микроорганизми, като същевременно подпомага осъществяването на ефективен транспорт на хранителни вещества през епитела. Тази противоречива функция е изключително важна за ефективния лекарствен и хранителен транспорт. Слузта в носните кухини  помага за осигуряване на влага за чувствителна лигавицата на носа. Назална конгестия или запушването на носа се случва, когато слуз сгъсти и блокира потока въздух през дихателната система.

Протеиновите продукти, като яйцата, млякото, соята, рибата, мидите, брашното  имат лоша репутация, заради алергизиращото си действие и консумирайки ги, особено ако сте алергични, е възможно да се увеличи мукусната (слузната) продукция. Но обратното твърдение не е вярно, а именно – избягването на тези храни, ако не сте алергични към тях,  всъщност, няма да намали количеството на продуцираната от тялото ви слуз. Именно такъв е случаят с млякото, въпреки популярното вярване, че млечните продукти увеличават слузната продукция.

Проучване, публикувано в „Journal of the American College of Nutrition“ през 2005 година официално регистрира данни, че пиенето на мляко не причинява продукцията на повече мукус при общата популация. През 2010 година австрало-азиатската група по клинична имунология и алергология също обобщи, след поредица от проучвания, че твърдението, че млечните продукти увеличават слузната продукция, е неоснователно.

Някои хистамин съдържащи храни, каквито са някои риби (аншоа, пушени риби, сардини), доматите, спанакът, патладжаните, авокадото, гъбите, сушените плодове, процесираните меса и ферментиралите продукти, могат да увеличат  продукцията на слуз в рамките на алергична реакция. Симптомите на такава реакция могат много да варират, но обикновено са запушване на носа и кихане, кашлица, дискомфорт в областта на гърлото, сълзене на очите, сърбеж. Елиминирането на хранителните алергени може да помогне в такива случаи, а тестуването за хранителни алергии ще детерминира специфичните групи храни.

В заключение, мога да кажа, че преминаването към режим на хранене без млечни продукти, по немедицински подбуди може да повлияе неблагоприятно на здравето на човека. Премахването на т. нар. „слузопродуциращи храни“, без съответната суплементация може да доведе до хранителен дефицит на витамини и минерали, каквито са витамин Д и калций и може да се стигне до необходимост от специализирана медицинска помощ.