Като продължение на предната ми статия, днес ще обърнa внимание на терапевтичното поведение при синдрома на раздразненото дебело черво. За заболяването е характерна периодично повтарящата се симптоматика. Въпреки че не е живото-застрашаващо състояние, синдромът на раздразнено черво променя в негативен план начина на живот. Именно затова можем да определим колон иритабиле като социално значимо заболяване, нарушаващо качеството на живот. Често повтарящите се позиви за ходене до тоалетна, най-често поради диария, запекът, подуването, спазмите  възпрепятстват редица дейности, включително пътуване и др.

Първата стъпка към овладяване на състоянието е да разберете сами за себе си каква е „отключващата“ причина. Често това е стресът. Почти не познавам човек, който да не познава „пеперудите в стомаха” преди предстоящи събития, като публично говорене, изпит и т.н. Друг фактор може да бъде и начинът на хранене, някои хормонални промени, както и прием на определени лекарства. Но трябва да отбележим все пак, че няма конкретни храни, които да бъдат универсално свързани със СРДЧ. Все пак се знае, че избягването на кофеина, алкохола и мазните храни, може значително да намали симптомите. Препоръчва се още да се увеличи приемът на фибри и вода – не по-малко от 2л. дневно. D

Наличието на „алармиращи” симптоми: кръв в изпражненията, анемия, редукция на тегло, мъже над 50-годишна възраст, рязка промяна в обичайния ритъм на дефекация, персистираща диария, прояви на чревна непроходимост, температура, фамилна анамнеза за колоректален рак, скорошен прием на антибиотици са сигнали за лекарите за извършването на необходимите диагностични изследвания за изключване на органично заболяване като глутенова ентеропатия, колоректален карцином, микроскопски колит, дивертикулоза.

При персистиране на функционална диария се използват медикаменти, които потискат чревната перисталтика, какъвто е лоперамидът, а при преобладаваща констипация се използват осмотични и контактни лаксативи. За овладяване на болковата симптоматика, се използват спазмолитици и холинолитици. При изразени оплаквания и при липса на повлияване от даденото лечение често се препоръчва прием на антидепресанти, като с добър ефект са селективните инхибитори на обратното поемане на серотонина, особено в случаите със съпътстващи психоемоционални нарушения, тъй като са лишени от страничните ефекти на трицикличните антидепресанти и имат сходна ефикасност по отношение на депресията и тревожността.

Препаратът осигуряват  бързо повлияване на всякакъв вид  диария, благодарение на високата концентрация Буларди, както и комбинацията с допълнителни пребиотични и пробиотични щамове, който възстановяват нарушения (поради диарията) чревния баланс.

Сахаромицес боларди e пробиотик, който колонизира чревния тракт, защото оцелява през стомашните киселини и е много подходящ за комбиниране с антибиотично лечение, поради известната му устойчивост срещу антибиотиците, което не е характерно за другите пробиотични щамове.

Биопрон Ензими е единствена по рода си за българския пазар комбинация от 9 щама полезни живи бактерии (пробиотици), храносмилателни ензими (амилаза, липаза, протеаза) и пребиотични фруктоолигозахариди. Храносмилателните ензими са протеини, естествено откриващи се в организма, които спомагат за разграждането на храната на съставните и компоненти. Недостигът на храносмилателни ензими може да бъде причина за неприятно усещане след хранене, често съпроводено с повишено образуване на газове. Продуктът подобрява усвояването на полезните вещества от храната.

Биопрон Фибри, както вече се досещате,освен формула от пробиотици съдържа и разтворими фибри (псилиум) и инулин. Естествените фибри от Псилиум (градински живовляк) спомагат дейността на стомашно-чревния тракт и стимулират перисталтиката и редовното изхождане. Освен разтворимите фибри, индийският живовляк съдържа и неразтворими влакна. Заедно в контакт със водата в стомашно-чревния тракт двата вида несмилаеми въглехидрати образуват желиран клей, който не може да бъде смлян от стомашните киселини и ензими, нито пък да бъде абсорбиран през клетъчните мембрани. Инулинът е известен пребиотик и представлява разтворими фибри, които не се смилат в горната част на храносмилателния тракт и достигат дебелото черво непокътнати. Там почти изцяло неразтворени стават идеална храна за добрите бактерии. Биопрон фибри е комбинация, която внася в организма необходимата дневната доза фибри за правилно функциониране и повлияване на констипацията