Констипацията е често срещано неприятно състояние, което наистина влошава качеството на живот на хората. Предизвиква усещане за подуване, тежест в стомаха, умора и рефлектира върху енергичността и работоспособността на пациентите.

Добре е да стане ясно, че всеки от нас има вътрешен „биологичен часовник“ за честотата на изхожданията. Предвид индивидуалните различния между хората, за нормално е прието да се смята изхождане от веднъж на три дни до три пъти на ден. Затова не винаги, когато пациентите смятат, че имат нередовен стомах, това действително е така.

624-400-hrana-dieta

Констипацията се характеризира като затруднена перисталтика или намалена честота на чревните движения. Това, разбира се, е много субективно определение – това, което е нормално за един човек, може да бъде напълно неприемливо за друг.

Причините, които предизвикват констипация могат да бъдат от най-разнообразен характер. Често това са пациенти от женски пол, силно фиксирали мисленето си върху проблема, което го прави още по-трудно решим, затова моята препоръка е наистина да се опитате да спрете да мислите за червата си.

Хранене при констипация

Разбира се, храненето има значение за функционирането на всички системи в човешкия организъм и най-вече храносмилателната. Ето и някои общи препоръки, които биха могли да бъдат ефикасни, но условието затова е да сте систематични в прилагането им, тоест спазването им трябва да се превърне в стил на живот.

1. Фибри

В менюто на всички хора, а особено на тези, страдащи от нередовно изхождане, е много важно да присъства изобилие от фибри. В съчетание с достатъчно количество вода, те водят до увеличаване обема на чревното съдържимо и водят до регулиране на перисталтиката. Добрите източници на фибри са известни: зеленчуците, плодовете, пълнозърнестите храни, варивата.

2. Целулозни храни

Целулозата спада към горната група или групата на баластните вещества или фибрите, но си струва да се спомене в отделна точка. Целулозата, баластните вещества и несмилаемите полизахариди действат като катализатор. Те стимулират обмяната на веществата като помагат за усвояване на храната по най-правилния начин. Растителните влакна преминават през стомашния тракт, без да се усвоя­ват, но работят като „четка“. Обират от вътрешността отровите, които се отлагат, а като се свържат със солите на тежките метали -олово, живак, цирконий, извличат токсините и ги изхвърлят навън. По същия механизъм чистят организма и от лошия холестерол.

3. Вода

Оптималният прием на вода подобрява храносмилането, усвояването на хранителните вещества и подпомага перисталтиката. Приемът на 6-8 чаши вода дневно е също една от важните мерки за осигуряване на редовна дефекация.

4. Мазнини

Понякога нискомаслените диети носят повече здравни проблеми, отколкото решения.

Когато става въпрос за решение на запека, е по-добре да се консумират здравословни мазнини, както от животински произход така и от растителен. Здравословните мазнини са от биологични източници и са неподправени, нехидрогенирани или обработени по някакъв друг начин.

5. Създайте си навик да спортувате и да се движите повече.

Това е изключително важно и за здравословните движения на червата ви, а именно перисталтиката.Разхождайте се с бързина, която затруднява, но не прави невъзможно говоренето. Ходенето стимулира функцията на червата, затова ходете редовно.

 

Информацията, която се съдържа в този материал, се предоставя единствено с образователна цел и не е предназначена да замести обсъждане и консултация с лекар. Всякакви решения относно диагностика, профилактика или лечение на дадено заболяване трябва да бъдат направени от лекар, съобразно състоянието на конкретния пациент. 

logo