Когато стане дума за добро настроение, повечето от нас започват да мислят за слънце, почивка, приятно прекарване с любимите хора, практикуване на предпочитания спорт, вкусна храна…шоколад. И това съвсем не е случайно…
За да отговоря на този въпроса на читателя, първо трябва да разясня някои от физиологичните  закономерности на настроението. Всъщност, мнозина знаят, че настроението ни е хормоно-зависимо.  Хормоните на доброто настроение се изработват при определени условия и ако сме просветени в тяхната тайна може да си ги набавяме в изобилие.
Серотонинът , известен като хормона на радостта създава именно усещане за благополучие, регулира циркадните ни ритми (ден-нощ), повишава сексуалното желание и прага на болката. Негов прекурсор, или необходим продукт за синтеза му е триптофанът.  Продуктите, които съдържат аминокиселината триптофан  (шоколадът, яйцата, смокините, бананите, пуешкото месо и др) съответно спомагат за повишаване на нивата на серотонина. Известно е също така, че аминокиселината  се усвоява най-добре късно вечер, иначе казано – хапването на шоколад малко преди сън не е престъпление спрямо тялото ни, а залог за добро настроение.
Окситоцинът е другият известен хормон  на доброто настроение и на доверието. Окситоцинът управлява целия процес на раждането, действа обезболяващо, стимулира лактацията, предизвиква чувство на привързаност, неутрализира стреса. Изследванията показват, че този хормон прави хората по комуникативни и добронамерени. Естествено се продуцира по време на секс, особено при оргазъм, при общуване с приятели, роднини, деца и животни, както и когато човек сади или се грижи за цветя.
Ендорфините са своеобразният наркотик на телата ни. Името на тези хормони произлиза от „морфин” и представката „ендо”, която означава „вътрешен”.  Как ни влияят? Правят ни енергични и изпълнени с оптимизъм, повишават либидото, действат като обезболяващо, дори имат противовъзпалително и температуропонижаващо действие.  Продуцират се по време на спорт- при мускулното съкращение, при успех – например, когато в напрегната ситуация намерим правилното решение, по време на бременност, при влюбване, по време на смях, по време на интимни преживявания. Изследванията са доказали, че за производството на ендорфини помага ултравиолетовата светлина, което обяснява защо някой жени се пристрастяват към солариума. По време на критични ситуации ендорфините ни помогнат да бъдем активни и издръжливи без почивка и сън. Съвременните хора обаче често злоупотребяват с този резервен източник на енергия, като продължават да се трудят и дълго след края на работното време. Тези хормони действат като един вид обезболяващо и не забелязваме, че тялото ни и мозъкът ни са изтощени до краен предел. Това може да доведе до хронично разстройство на съня и нервност.
Доброто настроение, както сами разбирате,  изисква съзнателна промяна на психическите и поведенческите ни привички: 8 часовият нощен сън, редовното практикуване на спорт, разходки сред природата, секс (разбира се здравословен, безопасен и моногамен) и целенасоченото хранене с храни-естествени антидепресанти:
Ще се опитам да изредя някои важни природни храни, които ще повишат по естествен начин  настроението ви:
  1. Медът и пчелните производни- съдържащи натурални захари, които са гориво за мозъка. Медът е най-богатата на ензими храна, а ензимите ни поддържат млади. Пчелният прашец е също една от най-богатите на ензими, витамини, минерали и хормони храни, балансира мозъчната химия и е чудесно лекарство при депресия!
  1. Ненаситени мастни киселини – Омега 3 и омега 6 мазнините са важни за функцията на мозъка и се борят срещу възпаленията, които състаряват кожата. Те също така предоставят защита срещу стреса като ви успокояват и релаксират. Най-добрите източници са авокадо, кокос, конопени семена, чия семена, тахан, маслини (зехтин), бадеми и орехи.
  1. Храни, богати на силиций, който помага на клетките да задържат влага и еластичност. Салатата, копривата, слънчогледовите поници, кожата на краставицата, домата, пипера както и овесените ядки.
  1. Сяра– съдържащи храни. Дефицитът на сяра може да доведе до чупещи се нокти, цъфтяща коса, акне и белези. Храни, богати на сяра са рукула, броколи, карфиол, чесън, лук, репички, конопено семе, пчелен прашец. Те ще ви направят по-красиви!
  1. Магнезий –природният анти-стрес минерал. Облекчава безпокойството, яростта и депресията, отпуска мускулите и нервната система. Богати на магнезий са каковите зърна, всички зеленолистни, някои корени, тиквата, ядките и семената. Те ще ви направят по- усмихнати и спокойни!