Заедно със стажантката ми Кристина Вавура @_vavura (www.kris.white.bg) създадохме рецепти за Activia Summer Club с цел да мотивираме хората да се хранят по-здравословно, да се движат повече и да се грижат за цялостното си състояние. С всяка рецепта споделяме и положителните хранителни качества на всеки продукт.

Тази рецепта е подходяща за хора със стомашно чревни и/или сърдечно-съдови проблеми; хора с високо кръвно налягане; бременни, деца; хора на безглутенов режим;

  • 5-6 свежи ягоди
  • 1 киви
  • Активиа Натурална
  • ½ ванилия
  • 2 с.л. чия

Защо да изберем Активиа Натурална?

Киселото мляко има много полезни макронутриенти, които са нужни на всеки един организъм да функционира правилно. То съдържа много калции- минерал, нужен за здрави кости и зъби. Също така, то е много богато на витамин Б12 и рибофлавин, спомагащи за правилна функция на сърдечно-съдовата система. Тъй като Активиа има пробиотични свойсва, заради бактерията

в състава си- продуктът е изключително подходящ за хора, които страдат от стомашно-чревни проблеми. Пробиотиците са начин на спомогнем при процесите в стомаха ни, диктувани от нашата чревна флора. Те са и мощни имуностимуланти.
Обикновено киселото мляко е високо и на протеини, което спомага за правилната регулация на апетита на човек, тъй като протеините отнемат най-много енергия за усвояването си и сравнително повече време, отколкото простите въглехидрати.

Другите съствавки на закуската

Пресните ягоди са с много високо съдържание на вода, така че общото им съдържание на въглехидрати е много ниско- по-малко от 8 грама на 100г. Повечето от тези въглехидрати са прости захари- като глюкоза, фруктоза, захароза и фибри. Гликемичният индекс на плода е 40, което следва да означава, че не водят до големи скокове в нивата на кръвна захар и се считат за безопасни за хората с диабет. Ягодите са добър източник на витамин Ц (антиоксидант, полезен за имунната система и кожата на човек), манган, фолат/витамин Б9 (важен за нормалния растеж на клетките и особено важен при жените в репродуктивна възраст и възрастните), калий (минерал, участващ в много от процесите в организма).
Ягодите са едни от най-добрите източници на пеларгонидин, елагова киселина, елагитанини и процианидини, които са растителни съединения (антиоксиданти), известни с това, че се борят срещу бактериални възплаления и ракови образования.

Кивито е пълно с витамини (Ц, К, Е),антиоксиданти и фибри. Смята се, че високите дози витамин Ц и антиоксиданти в кивито помагат при борбата с астмата, тъй като едно изследване открива, че хората, консумиращи киви, имат по-добро функция на белите си дробове. Храносмилателната система също се възползва от състава на кивито,тъй като то съдържа много вибри и протеолитичен ензим- актинидин, който помага прио разграждането на протеина. Други полезни качества на този плод включват намален риск за рак, оптимизиране на имунната система, подобрено кръвно налягане, редукция на съсирването на кръвта, защита против макулна дегенерация (основна причина за загубата на зрение).

Семената от чия са известни с това, че въпреки размера си- те са едни от най-хранителните суперхрани в днешно време, защото са пълни с фибри, протеин, омега-3 мастни киселини и други микронутриенти, като калции, манган, магнезии и фосфор. Освен това, те съдържат и антиоксиданти, които се борят срещу свободните радикали в организма ни и предотвратяват стареене и нарушения на клетъчно ниво. В 2 супени лъжици се съдържат 12 грама въглехидрати, от които 11 са фибри, които тялото не усвоява. Фибрите нито повишават кръвната захр, нито изискват освобождаването на инсулин. Въпреки че фибрите се приемат като част от въглехидратите, техните здравословни ефекти драстично се различават от тези на смилаемите въглехидрати (като нишесте или прости захари). Поради високото количество фибри в чията, тя може да абсорбира до 10-12 пъти повече вода от теглото си, превръшайки се в гелообразни структури, които се разширяват в стомага и теоретично правят човек по-сит и храната се усвоява много по-бавно. Теоретично, това трябва да помогне на човек да приема по-малко калории.