Кетозата е естествено метаболитно състояние.

При състояние на кетоза тялото произвежда кето- тела от мазнините (когато в диетата преобладават мазнините) и ги използва за енергия вместо въглехидрати. Можете да влезете в състояние на кетоза, като следвате кетогенна диета.

Какво е кетоза?

Кетозата е метаболитно състояние, при което мазнините осигуряват по-голямата част от горивото за тялото. Тя възниква, когато има ограничен достъп на глюкоза (кръвна захар), която е предпочитаният източник на гориво за клетките в тялото.

Кетозата най-често е резултат от спазването на кетогенни и много нисковъглехидратни диети.

Случва се и по време на бременност, в детска възраст, при гладуване.

За да преминат в състояние на кетоза, хората обикновено трябва да ядат по-малко от 50 грама въглехидрати на ден, а понякога и по-малко от 20 грама на ден. Това изисква да се премахнат определени хранителни продукти от диетата, като зърнени храни, бонбони и сладки безалкохолни напитки.

Когато спазваме диета с ниско съдържание на въглехидрати, това ще помогне да се намалят нивата на хормона инсулин.

Много от приетите с храната мастни киселини в черния дроб се окисляват и се превръщат в кетони (или кетонови тела). Тези молекули могат да осигурят енергия за тялото. За разлика от мастните киселини, кетоните могат да преминат кръвно-мозъчната бариера и да осигурят енергия за мозъка при липса на глюкоза.

Обобщено: Кетозата е метаболитно състояние, при което кетоните се превръщат в основните източници на енергия за тялото и мозъка. Това се случва, когато приемът на въглехидрати и нивата на инсулин са много ниски.

Кетоните могат да доставят енергия за мозъка

Често срещано неразбиране е, че мозъкът не функционира без диетични въглехидрати. Вярно е, че глюкозата е предпочитана и преимуществено използвана от мозъка ни за гориво.

Всъщност,  само след три дни гладуване, мозъкът получава 25% от енергията си от кетони. При продължително гладуване този брой нараства до около 60%. Освен това тялото ни може да използва белтъчините от храната, за да произвежда малкото глюкоза, която мозъкът все още изисква по време на кетоза. Този процес се нарича глюконеогенеза. Кетозата и глюконеогенезата са напълно способни да задоволят енергийните нужди на мозъка.

Обобщено: Когато мозъкът не получава достатъчно глюкоза, той може да използва кетони за енергия. Малката глюкоза, която все още има нужда, може да се произведе от протеин.

Кетозата НЕ е същото като Кетоацидозата

Хората често объркват кетозата и кетоацидозата. Докато кетозата е част от нормалния метаболизъм, кетоацидозата е опасно метаболитно състояние, което може да бъде фатално, ако не се лекува. При кетоацидоза кръвоносната система е залята с изключително високи нива на глюкоза (кръвна захар) и кетони. Когато това се случи, кръвта става кисела, което е сериозно и опасно състояние. Кетоацидозата най-често се свързва с неконтролиран диабет тип 1. Може да се появи и при хора с диабет тип 2, въпреки че това е по-рядко. В допълнение, тежката злоупотреба с алкохол може да доведе до кетоацидоза.

обобщено: Кетозата е естествено метаболитно състояние, докато кетоацидозата е сериозно медицинско състояние, което най-често се наблюдава при неконтролиран диабет тип 1.

Ефекти върху Епилепсията

Епилепсията е мозъчно разстройство, характеризиращо се с повтарящи се припадъци. Това е много често неврологично състояние, което засяга около 70 милиона души по света. За по-голямата част от пациентите лекарствата против припадъци могат да помогнат за контрол на пристъпите. Въпреки това, около 30% от пациентите продължават да имат гърчове, въпреки че използват тези лекарства.

В началото на 20-те години кетогенната диета е въведена като лечение на епилепсия при хора, които не реагират на лечение с лекарства. Използва се предимно при деца, като някои проучвания показват забележителни ползи. Много деца с епилептични заболявания са имали масивно намаляване на пристъпите на кетогенна диета, а при някои дори са наблюдавало пълна ремисия.

обобщено: Кетогенните диети могат ефективно да намалят епилептичните припадъци, особено при епилептични деца, които не реагират на конвенционално лечение.

 

Ефекти за отслабване

Кетогенната диета е популярна диета за отслабване, която е добре подкрепена от науката. Всъщност много проучвания са установили, че кетогенните диети водят до много по-голяма загуба на тегло от диетите с ниско съдържание на мазнини. Едно от проучванията съобщава за 2,2 пъти повече загуба на тегло за хора на кетогенна диета, в сравнение с тези на диета с ниско съдържание на мазнини и калории. Нещо повече, хората изпитват по-малко глад , когато спазват  кетогенна диета. Поради тази причина по принцип не е необходимо да се броят калории при тази диета.

Обобщено: Проучванията показват, че кетогенните диети водят до повече загуба на тегло в сравнение с диетите с ниско съдържание на мазнини. Освен това хората се чувстват по-малко гладни.

Други ползи за здравето

Кетозата и кетогенните диети също могат да имат други терапевтични ефекти.

В настоящия етап кетодиетите са обект на множество проучвания с оглед терапевтирането на различни заболявания:

  • Сърдечно заболяване: Намаляването на въглехидратите и постигането на кетоза може да подобри рисковите фактори за  развитие на сърдечно заболяване като редуцира триглицеридите в кръвта, общия холестерол и LDL холестерола.
  • Диабет тип 2: Диетата може да подобри чувствителността на инсулиновите рецептори към инсулин с до 75%.
  • Метаболитен синдром: Кетогенните диети могат да подобрят всички основни симптоми на метаболитния синдром, включително високите триглицериди, коремните мазнини и повишеното кръвно налягане.
  • Болест на Алцхаймер: Кетогенната диета може да подобри състоянието на пациенти с болестта на Алцхаймер.
  • Рак: Някои изследвания показват, че кетогенните диети могат да помогнат в терапията на рака, вероятно като допринасят за настъпването на  „глад“ на раковите клетки от глюкоза.
  • Болест на Паркинсон: Малко проучване установи, че симптомите на болестта на Паркинсон се подобряват след 28 дни на кетогенна диета.
  • Акнето: Има някои доказателства, че тази диета може да намали тежестта и прогресията на акне.

Обобщено: Кетозата и кетогенните диети могат да помогнат при редица хронични заболявания, включително метаболитен синдром, диабет тип 2 и Алцхаймер.

Има ли Кетозата някакви негативни ефекти за здравето?

Има няколко потенциални нежелани реакции, които може да получите от изпадането в състояние на кетоза при спазването на кетогенни диети.

Те включват главоболие, умора, запек и лош дъх. Повечето от симптомите обаче са временни и трябва да изчезнат в рамките на няколко дни или седмици ( така наречения „кето-грип“). Също така някои деца с епилепсия са развили камъни в бъбреците при спазването на кето-диетата.

И въпреки че са изключително редки, има няколко случая на кърмещи жени, развиващи кетоацидоза, вероятно предизвикана от нисковъглехидратна или кетогенна диета.

Хората, които приемат лекарства за понижаване на кръвната захар, трябва да се консултират с лекар, преди да опитат кетогенна диета, защото диетата може да наложи редукция на дозата на лекарствата.

Понякога кетогенните диети са с ниско съдържание на фибри. Поради тази причина е добра идея да се уверите, че ядете много зеленчуци с ниско съдържание на въглехидрати, за да се снабдите с така важните за перисталтиката ни фибри .

От всичко казано, кетозата, като цяло, е безопасна за здрави хора.

Независимо от това, кето диетата няма как да се хареса на всички. Някои хора могат да се чувстват страхотно и пълни с енергия при кетоза, докато други да се чувстват нещастни.

Обобщено: Кетозата е безопасна за повечето хора. Въпреки това, някои хора могат да изпитат странични ефекти, включително лош дъх, главоболие и запек.

Нещо допълнително:

Кетозата е естествено метаболитно състояние, което може да бъде постигнато чрез спазване на кетогенна диета. Тя има различни ползи за здравето, включително загуба на тегло, по-ниски нива на кръвна захар и подобряване състоянието при гтежки форми на епилепсия.

Въпреки това, спазването на строга диета за предизвикване на състояние на кетоза може да бъде много трудно. Освен това някои хора изпитват много неприятни странични ефекти или просто не се чувстват добре.

Кетозата не е за всеки, но може да има наистина големи ползи за определени хора.