Неизменен спътник на горещите летни вечери си остава охладената бира.

За успокоение на всички любители на пивото, които имат притеснения за здравето или размера на талията си реших да изброя поне 10 научно подкрепени причини за ползата от умерената консумация на бира.

1. Бирата предпазва от камъни в бъбреците 
Според проучване, публикувано в изданието на Американското дружество по нефрология, за хората, които пият бира в умерени количества, рискът от камъни в бъбреците е с 41 процента по-малък.

2. Бирата съдържа витамини 

Заради своите съставки и процесите на ферментация, бирата съдържа множество витамини и минерали. В това число: B1, B2, B6 и B7 (биотин), а според съвременните научни становища витамините от В комплекс спомагат за подобряване на концентрацията и имат положителен ефект върху сърдечно съдовата система, стимулират обмяната на веществата и помагат на нервната система да функционира правилно.

3. Бирата е богата на антиоксиданти
Ксантохумол – съставката, която се открива само в хмела, предпазва от рак. Според изследване от 2000 година, публикувано в сп. Journal of Agricultural and Food Chemistry, хмелът е по-добър източник на антиоксиданти от червеното вино, зеления чай и соевите продукти.

4. Бирата подпомага кърменето

Едно изследване разкрива, че нивата на пролактина в тялото се покачват благодарение на една от съставките на бирата – ечемик. Наличен в ечемика въглехидрат действа като стимулант за производството на повече кърма.

5. Бирата съдейства за по-бързо заспиване

Бирата съдържа 2 съставки – никотинова киселина и лактофлавин, които допринасятза по-бързо настъпване на сън. Ако изведнъж ви стане сънено след консумация на бира, вероятната причина за това се дължи на вече споменатите съставки.

6. Бирата противодейства на стреса 
Според доклад на Клиниката Майо умерената консумация на бира може да допринесе за намаляване на стреса и тревогата.

7. Бирата заздравява костите

Според проучванията проведени в тази област е установено, че ортосилициевата киселина, може да укрепи скелета. От University of California установили, че бирата е източник на диетичен силиций, който помага за формиране и поддържане здравината на костите. Според проучването 2 бири могат да осигурят толкова, колкото 30 милиграма хранително вещество. Друго по-ранно проучване показва, че мъжете и жените в менопауза, които пият от 1 до 2 питиета на ден са имали по-голяма костна минерална плътност в бедрата и гръбнака, отколкото въздържателите. По-светлите бири притежават повече силициев диоксид, отколкото по-тъмното пиво.

8. Бирата е ефективна хидратираща напитка след спортни занимания

Бирата е първоизточник на изотоничните напитки, според испански източници.

Адекватната и препоръчителна ежедневна доза за спортуващи е 2 бири от по 0,33 литра за мъжете и 1 бира от 0,33 литра за дамите. Освен, че кехлибарената течност носи удоволствие, тя помага за рехидратацията след активни физически занимания. Внася витамини, най-вече витамин „В“ , който помага за релаксацията на мускулните влакна след натоварване.
9. Бирата предпазва от загуба на мускулна маса Изследователи от университета в Токушима, Япония доказват, че флавоноидите в хмела, придаващи горчивия му вкус, потискат мускулната атрофия при тестове с обездвижени лабораторни мишки.Когато на мишките са дадени фуражи, съдържащи хмеловото съединение, те запазват повече мускулна маса, отколкото тези, хранени с нормална храна с флавоноиди и тези, хранени без флавоноиди.
Умерената консумация на бира намалява сърдечно-съдовия риск

10. Бирата намалява риска от сърдечносъдови заболявания

Още през 2005 г. е установено, че хора, които пият умерено, живеят по-дълго, защото консумацията на алкохол и бира намалява опасността от сърдечно-съдови заболявания, инсулт и диабет. Пивото предпазва сърцето така, както и виното. Статистиката показва взаимовръзка под формата на буквата „ J“ с намаления риск от сърдечносъдови заболявания при умерената консумация на бира и вино. Високото съдържание на витамините В6, В9 и В12 в бирата е допълнителен протективен фактор срещу сърдечносъдовите заболявания. Голямото предимство на кехлибарената напитка е, че ценните й съставки се намират в подходяща, лесноусвоима за човешкия организъм хранително-физиологична форма.

Наздраве!