Кой вид месо в търговската мрежа е най-полезно? Питам, защото обичам мръвка, а избягвам пилешко заради хормони и антибиотици, свинското лекарите го водят тлъсто, за телешкото все излизат изследвания, че може да увеличава риска за рак. Е,  тогава с какво да готвим?! И има ли основание в твърденията, че при дълго варене, задушаване, печене се губят много от ползите от месото – аз обичам месото да стане съвсем крехко?“  

Месото е отличен източник на протеини и други важни хранителни вещества, но също така е богато на нездравословни мазнини и холестерол.

Желязо, цинк, селен, витамин Д и Б са само някои от хранителните вещества,  съдържащи се в говеждото, свинското и птичето месо. 
Червените меса са добър източник на лесно абсорбиращо се желязо , а витамин С, съдържащ се в зеленчуците, спомага за по-доброто абсорбиране на желязото в месото, така че комбинацията от месо със зеленчуци е изключително полезна. Различните видове месо имат различни качества, затова е добре да не се ограничавате в яденето само на един от тях.

Acelerar-o-metabolismo-15Пилешкото месо има 14-15 % белтъчини и малко мазнини, богато е на мастноразтворимите витамини А, Д и Е, лесно смилаемо е и сравнително бързо се приготвя. 
Всеизвестен факт е , че в захранките на птиците се влагат антибиотици  и стимуланти от различен вид за предпазване от заболявания и за ускоряване натрупването на маса, които впоследствие се натрупват в месото. 
При консумацията на такъв тип месо имунната система на човека се претоварва и негативните последствия могат да бъдат най-разнообразни. Обикновено у нас се дават антибиотици само в първите 4 дни от живота на птицата, но това е регламентирано и не е опасно. В този ред на мисли Ви съветвам  да купувате пилешко месо от неголеми български производители и гарантиращи качество птицеферми. Подходящ заместител на пилешкото месо е пуешкото. 
То е изключително лесно усвоимо от организма и засега няма данни за прилагането на вредни вещества при отглеждането на пуйките. Особено полезно е и щраусовото месо, трудно се намира, но затова пък е един деликатес, лишен от примеси, с ниско съдържание на мазнини- само 0,03% и в същото време протеините са 22%.

Искам да обърна внимание и на дивечовото месо и по-специално заешкото, което се счита за рекордьор по съдържание на лесно усвоими белтъчини сред месата и в същото време е бедно на мазнини. Поради ниското съдържание на холестерин, заешкото е препоръчително за консумиране от хора, страдащи от проблеми на сърдечно-съдовата и храносмилателната система и съпътстващите ги заболявания.

Свръхкосумацията на червено месо, висококалорична храна, алкохол, мазнини и скара се считат за рискови фактори за развитието на много ракови заболявания, тъй-като при преработката на месото се образуват множество канцерогенни съединения. Това, разбира се, не бива да ни отказва от консумацията му. Необходимо е само да се подбира по-„постно”  месо и да се внимава с количествата- не повече от 500 гр. седмично.
 Желателно е да се избягват пушени колбаси, кренвирши и бекони.Предпочитайте прясното месо (филе, плешка и горната част на бута), защото замразените полуфабрикати съдържат много мазнини.

Свинското месо се счита значително по-мазно от телешкото като цяло, но чистото месо, каквото е филето и рибицата, съдържа едва 3,4% мазнини. Умерената му консумация в рамките на едно балансирано хранене не вредно за нашето здравословно състояние.

Ето и  няколко начина за намаляване канцерогенните съединения в месото при избора му и кулинарната му обработка:

1.     Избирайте месо без мазнини, което предотвратява топенето на мазнина и загарянето и (основен източник на канцерогени)
2.     При печене на скара използвайте жар със средна сила или слаб огън, така че да не се овъгли месото, което също е вредно.
3.     Не бива да препичате месото – температурата трябва да бъде до 71 градуса.
4.     Мариноването на месото преди печене го омекотява и задържа в него влагата преди печене, освен това намалява канцерогенните хетероциклични амини. Важно е маринатите да не са много мазни – най-добре е да изберем микс от поправки и билки с вино, соев сос и сок от лимон. Не добавяйте захар в маринатите.
5.     Обръщайте често месото, без да натискате, така  че да изгаря.
6.     Преди печене изрежете всички мазни части, а преди ядене, изрежете загорелите места
7.     Внимавайте с размера на порциите – намаляването на размера, намалява и приема на мазнини. 
Оптималното количество за една порция е 85 грама или приблизително колкото едно тесте карти.