Има многобройни начини да се отървете от наднорменото тегло и в наши дни можем лесно да намерим стотици проучвания и хиляди съвети.

Но проблемът е, че определен метод може да бъде полезен за един човек и напълно безполезен за друг. Това се случва, защото всички ние имаме различни видове тела.

Изследването на различни видове затлъстяване е определило 6 различни типа телесна мазнина въз основа на това къде в тялото се натрупва главно.

1.Затлъстяване в горната част на тялото- „ябълковидно“ или „мъжки“ тип

Причина:

Този тип мазнина обикновено започва да се натрупва, ако консумирате повече калории, отколкото изгаряте, така че основните причини тук са преяждане и неактивност.

Как да се отървете:

 • Консултацията с лекар е неизбежна, за да може да се изключат някои заболявания, свързани с натруоването на мазнини точно в тази област
 • Правете аеробни упражнения, защото този вид мазнини се появява поради липсата на физическа активност. Разходки, бягане или плуване най-малко 30 минути всеки ден ще ви помогнат да се отървете от тях.
 • Спрете консумирането на рафинирана захар и забравете за напитки, подсладени със захар. Сладката храна и напитките не ви карат да се чувствате пълноценни, но ви накарат да консумирате много ненужни калории.
 1. Затлъстяване в коремната област

източник на картинката и информацията:

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/abdominal-fat-and-what-to-do-about-it

Причина:

Най-честата причина е прехранването, като абдоминалния тип затлъстяване е характерен за метаболитния синдром, включващ редица патологични метаболлитни процеси.

Други причини, които може да доведат до натрупване мазнини в тази част на тялото, са стрес, депресия и тревожност.

Как да се отървете:

 • Посетете лекар- ендокринолог и/или диетолог и намерете причината за този тип пълнеене. Най-вероятно ще се наложи да се лекувате на фона на балансирано хранене и редовни физически натоварвания.
 • Избягвайте стреса и се научете да сте спокойни. Хормона кортизол прави мазнините да се натрупват в корема, така че добър вариант за вас е да медитирате или да правите някои дихателни упражнения.
 • Пийте зелен чай. Той има способността да засилва обмяната на веществата. Пиенето на чаша горещ зелен чай е добър начин да се успокоите, когато имате нужда.

3.Затлъстяване в долната част на тялото – т. нар „крушовидно“ или женски тип пълнеене

Причина:

Най-често е в гените- конструкцията на тялото и наистина е трудна промяната, но не е невъзможна!

Друга  причина, поради която бедрата ви може да са значително по-големи, може да се дължи на излишък на глутен във вашата диета. Ако не сте доволни от размера на долната част на тялото си, може да помислите за изпробване на диета без глутен.

Как да се отървете:

-Ходете по стълби. Това ще ви помогне да изгорите мазнините по бедрата много ефикасно и ще тонизира мускулите на краката ви.

-Не прескачайте закуската. Ако не ядете закуска, за да задействате метаболизма си сутрин, ще се почувствате по-гладни през целия ден и в крайна сметка ще ядете повече.

 1. Подут стомах

Причина:

Много често хората разказват как сутрин „коремът“ им е „плсък“, а пък вечер много потдут….

Прекомерната консумация на алкохол може да накара корема ви да расте, така че започнете да броите вашите напитки, ако искате по-плоско коремче.

Как да се отървете:

 • Намалете алкохола, тъй като повечето от калориите му се превръщат в мазнини в корема. Това също причинява много други здравословни проблеми.
 • Разделете дневната си доза на по-малки порции и яжте по-често. Това ще подобри метаболизма ви, ще ви помогне да поддържате енергия и освен това корема ви ще изглежда по-малък след всяко хранене.
 • Приемайте пробиотик.

5. Затлъстяване в долната част на тялото, което включва целите крака

Причина:

Този проблем е често срещан при жени, които имат проблеми с вените или по време на бременност, когато краката им могат да се подуят.

Как да се отървете:

 • За да избегнете подуване, трябва да спрете да ядете солени храни, тъй като солта води до задържане на течности в тялото ви.
 • Не стойте без да се движите повече от 30 минути, опитайте се да се изправите и да ходите редовно.Опитайте водна аеробика, тъй като така няма да натоварите ставите.

6. Голям, изпъкнал корем и видими мазнини по гърба

Причина:

Това се случва с вас поради липса на активност, така че трябва да започнете да тренирате незабавно, ако вашият голям стомах и мазнини ви притесняват.

Как да се отървете:

 • Уверете се, че сте имали достатъчно сън. Липсата на сън може да доведе до промени в хормоните ви, повишен апетит и да доведе до повишаване на теглото, което ще доведе до мазнини, съхранявани предимно в корема и гърба.
 • Яжте повече храна, която е богата на фибри. Това ще помогне да се намали апетита и усвояването на калориите от храната и ще помогне на кръста и гърба ви да изглежда много по-добре.

Автор: Вера Тушева