В медицинската наука са известни много начини за изчисляване на „идеалното“ тегло. Индексът на телесната маса (съкратено ИТМ, на английски: body mass index, BMI) e медико-биологичен показател, който служи за определяне на нормалното, здравословно тегло при хора с различен ръст и за диагностициране на затлъстяване и недохранване.
Индексът на телесната маса се измерва в килограми на квадратен метър и се определя по следната формула:

Където BMI e индексът на телесната маса, W е теглото в килограми, а h е височината в метри.

Така индексът на телесна маса на човек с ръст 1,65 см и тегло 55 кг е 20,2.
Световната здравна организация указва следните норми за индекс на телесната маса , независимо от възрастта, пола или други индивидуални характеристики:
Индекс на телесната маса според Световната здравна организация, 1995 г.
състояние индекс на телесната маса
Състояние:                  Стойност на ИТМ:
тежко недохранване       < 16,0 средно недохранване     16 — 16,99
леко недохранване         17 — 18,49
поднормено тегло           < 18,5
нормално тегло               18,5 — 24,99
наднормено тегло            ? 25,0
предзатлъстяване            25 — 29,99
затлъстяване                    ? 30,0
затлъстяване I степен     30 — 34,99
затлъстяване II степен    35 — 39,99
затлъстяване III степен  40,0
В нашия пример индекса на телесна мазнина беше 20,2, което означава че сме с нормално тегло и не бива да се притесняваме.
Хора, чиито индекс е между 18.5 и 24.99, са хората с нормално тегло. Трябва да се стремим да имаме индекс на телесна мазнина в тези граници.
Трябва да се има предвид, че BMI не е подходящ за определяне на идеалното тегло при деца под 17 години, при бременни и кърмещи жени, много възрастни и болни хора, а при хора със значителна мускулна маса може да доведе до фалшиви показания.
При мъжете за нормални стойности се приемат тези между 20-25, а за жените между 19-24. При възрастните индивиди BMI до 26 се счита за норма.
Добре е да се отбележи, че този индекс взема предвид единствено килограмите и ръста, но не и други важни параметри и най-вече разпределението на мастната тъкан, съотношението между мускулите и мазнините, както и генетично заложените различия в телосложението.
При затлъстяване и тежко затлъстяване / BMI 30-40 / е необходимо предприемане на мерки за намаляване на теглото поради повишен риск от развитие на диабет от II тип и сърдечно-съдови заболявания.
Допълнителни рискови фактори свързани със затлъстяването са :
? Високо кръвно налягане
? Висок LDL холестерол- „ лош холестерол”
? Нисък HDL холестерол- „ добър холестерол”
? Високи триглицериди
? Висока кръвна захар
? Фамилна обремененост със сърдечно-съдови забалявания
? Липса на физическа активност
? Тютюнопушене
Най- лесният метод за определяне на съпътстващите рискове при затлъстяване е измерването на обиколката на талията в сантиметри.
Талията се измерва в най-тясното място между долното ребро и горния ръб на таза.
Съпътстващи затлъстяването рискове Обиколка на талията
мъже Обиколка на талията               жени
Повишен риск > 94 см.                         > 80 см.
Значително повишен риск > 102 см.     > 88 см.
BMI и обиколката на талията едновременно могат да се използват като показатели, определящи наднормеността и риска от различни болести.
Обиколката на талията може да се използва като показател при тези хора, които се категоризират с нормално или наднормено тегло според BMI (например спортист с увеличена мускулна маса има BMI по-голям от 25,0 – определяйки го според скалата на BMI като човек с наднормено тегло – но измерването на талията може по-точно да определи, че спортистът (разбира се) е с нормално телосложение и много по-малък риск от заболявания).
Промяната в обиколката на талията посочва изменение на мазнините в областта на корема.
Увеличаването на коремните мазнини от своя страна се асоциира с увеличен риск от сърдечно-съдови заболявания. Колкото и да ни се иска, BMI не може да ни даде пълна информация за здравословното ни състояние. Отскоро в България вече е достъпна онлайн платформа, която ни помага да разберем какво иска да ни каже тялото ни.
Благодарение на чешката компания Walmark – лидер в производството на хранителни добавки с натурален произход в Централна и Източна Европа, може абсолютно безплатно да проверите своя BMI и нивото на здравния ви индекс бързо и лесно на www.walmark.bg.
Здравният индекс анализира информация, засягаща 6 различни сфери от живота на човека – балансирана диета, цялостно здравословно състояние, физическа активност, психологическо равновесие и способност за справяне с лоши навици и цели да допринесе за подобряване на здравословното състояние, посредством безплатни съвети и персонални планове.