От всички пчелни асортименти (пчелен мед, пчелен прашец, прополис, пчелно млечице), медът е най-превъзходният и уникален продукт на живата природа, съдържащ повече от 400 биологично-активни вещества, а и най-широко се използва в храненето на съвременния човек

Химическият му състав включва органични киселини (млечна, ябълчна, лимонова, оксалова) и ензими (диастаза, фосфатаза, каталаза, инвертаза), които освен, че придават приятни вкусови качества, подобряват процесите на храносмилането.

Медът и пчелните продукти са богати на много минерални вещества.

От особено биологично значение за кръвотворенето са желязото, медта, цинкът, магнезият, кобалтът.

Желязото в пчелните продукти е лесноусвоимо и обезпечава насищането на работещите органи с кислород, подсигурява синтеза на веществото миоглобин, което пък представлява своеобразно кислородно депо в мускулите. Така, медът и пчелните продукти допринасят за повишаване дееспособността и издръжливостта на организма към натоварвания.

Пчелният прашец, освен това, е богат на лецитин, който нормализира мастната обмяна и по този начин подпомага нормализирането на теглото.

lekuvane-pchelen-prashec

Прополисътс неговите противомикробни, противовирусни, противоплесенни, противорадиационни свойства, се използва за лечение и профилактика на много болести, понижава нивата на холестерол в кръвта и повишава броя на червените кръвни клетки.

Пчелното млечице е особено богато на белтъци, чието съдържание варира от 13 до 30 %. За сравнение – женското мляко съдържа 1,7 %, а кравето – 3,5 % белтъчини. В него са доказани 22 заменими и незаменими аминокиселини. Установено е наличието и на гама – глобулин, който спомага за повишаване на устойчивостта на организма към бактерии, вируси и токсини.

lekuvane-pchelno-mlechice

12986928_897332907044495_7831950700785901109_n