През настоящия сезон, когато заплахата от грип и простудни заболявания, все повече нараства, организмът се нуждае повече от всякога от имунна подкрепа. Малките жълти хапченца витамин С са познати на всички, но приемът му може да се случва и по по-натурален и здравословен начин- чрез консумацията на плодове и зеленчуци. От предлаганите на нашия пазар плодове кивито и гуавата са с най-високо съдържание на витамин С. В 100гр киви се съдържат 100 мг витамин С, а в 100гр гуава има 180 мг от витамина. След тях се нарежда лимонът ( в 100гр сок има 80 мг витамин С ) и портокалите. Трябва да знаете, обаче, че термичната преработка и замразяването водят до загуба на така важния имуностимулиращ витамин. Нормалната дневна доза от витамин С е 60-100мг и това стига за поддържане на необходимото за организма количество от 3500 мг. С терапевтична цел дозировката се увеличава на 300 мг дневно. Всичко това, обаче, е много относително. Необходимият прием от витамин С зависи от няколко допълнителни фактора: използване на противозачатъчни и други лекарствени средства, голяма горещина или студ, прекомерни физически натоварвания, пушене. При тютюнопушене, например, се редуцира действието на витамина. Всяка цигара разрушава от 25 до 100 мг от аскорбиновата киселина / другото име на витамин С/, тоест пушачите трябва да приемат по-високи количества витамин С, особено в настоящия зимен сезон.
Аскорбиновата киселина спомага и за образуването на колаген, играещ съществена роля при растежа, възстановяването на съединителната тъкан и поддържането еластичността на кожата. Спомага и за по-доброто усвояване на калция, полезен е за венците, костите и зъбите.

Витамин С
Витамин С

В съвременните продукти, които съдържат витамин С, често има и флаваноиди. Те не са витамини в прекия смисъл на думата, макар понякога да се назовават като витамин Р. Флаваноидите спомагат за по-добрата абсорбция на витамин С и допринасят за по-мощното му действие. Днес има и продукти със забавено освобождаване на витамина, които осигуряват продължителна абсорбция, а това в определени случаи е важно.

Състояния, изискващи допълнителен прием на витамин С:
1. Тютюнопушене;
2. Физически и емоционален стрес;
3. Активно спортуване, големи натоварвания, особено при силови спортове            (културизъм, фитнес, бокс );
4. Честа алкохолна консумация;
5. Постоянна или честа употреба на аспирин;
6. Контрацепция  /противозачатъчни/
7. Бременност

Звучи като панацея, но все пак приемането на аскорбинова киселина в несъобразно дози, крие своите рискове. При системно предозиране, може да се наблюдава гадене, болки зад стернума (гръдната кост ), мускулни крампи, главоболие. Витамин С е водноразтворим и се метаболизира от бъбреците, където може, при предразположеност, да доведе до образуването на оксалатни камъни.

12986928_897332907044495_7831950700785901109_n