Винаги е добре да научаваме полезни неща, а какъв по-подходящ момент от настоящия, когато сме вкъщи и имаме време, да повишим знанията си за балансирания начин на живот.

Както сигурно знаете, здравословното хранене, движението и оптималното тегло, са ключови предпоставки, за да се чувстваме пълноценно. По-малко известно обаче, е че наред с многото неоспорими факти, в обществото битуват и някои „митове“.  Пример за такъв „мит“ е така нареченото „бирено коремче“.

Развенчаването на мита за „биреното коремче“ по достатъчно научен и категоричен начин е трудна задача и предизвикателство, особено за един лекар. Именно пред нея съм изправена днес, но с удоволствие се разрових в литературата и намерих наистина интересни данни.

Пивото е една от най-консумираните нискоалкохолни напитки в света и влиянието му върху здравето е обект на постоянни научни изследвания. Доказано е, че поради качествата на своите изцяло натурални съставки и ниското съдържание на алкохол, при умерена консумация, то може да има положителен ефект върху редица аспекти на здравето, в това число и да намали риска от затлъстяване.

Затлъстяването е централна тема на съвременното общество, а най-разпространеният тип е натрупването на мазнини в коремната област. Този основен признак на метаболитния синдром често се асоциира с консумацията на бира, но изследванията сочат, че приемът на бира, сам по себе си, не е фактор при този проблем. Обширно румънско проучване[1], изследващо тази връзка стига до заключението, че „Биреното коремче“ е само един от многото „хранителни митове“, използвани за оправдаване на определен начин на живот и последствията от него върху телесните параметри“.

Повишеният риск от затлъстяване се влияе от множество фактори, между които  хранителните навици, стресовото хранене и липсата на физическа активност. Т.е., за да останем във форма, по-важно е да внимаваме с мезетата и да не забравяме да се движим.

Пивото има малко калории (около 45 на 100 гр.), не съдържа мазнини и холестерол и е с ниско съдържание на прости захари, което го прави естествена част от режимите за отслабване. За това допринасят и антиоксидантите от малца и хмела и изобилието на витамини от група В, които имат положително въздействие върху метаболизма.

Нови научни изследвания показват, че само бирата и млякото съдържат молекулата никотинамид рибозид. Тя подобрява метаболизма в клетките, предпазва от затлъстяване, засилва мускулите, предпазва от диабет и удължава продължителността на живота. А комбинацията от четирите здравословни елемента в начина на поведение – непушене, физическа активност, умерена консумация на бира, и най-малко 5 приема дневно на плодове и зеленчуци – води до подмладяване с 14 години от реалната календарна възраст.

Умерената консумация на пиво повишава и качеството на живот като намалява риска и от заболявания на сърцето и кръвоносните съдове като:

– снижава нивото LDL-холестерола;

– повишава нивото на „добрия“ HDL- холестерол;

– действа диуретично (богато съдържание на калий и бедно на натрий);

– не влияе на теглото (ниска калоричност);

– намалява стреса;

А немско изследване, публикувано в Scientific Reports[2], е установило, че бирата наистина може да ни направи по-щастливи и когато се консумира умерено, има редица ползи за здравето на мозъка, тъй като действа на специфичен допаминов рецептор. Терминът „happy hour“ изглежда има известна научна основа.

От казаното до тук е ясно, че пивото може да бъде част от балансирания начин на живот и отговорната му употреба се свързва с намаляване на риска от много хронични заболявания. Но, разбира се без да забравяме, че трябва да консумираме освен с удоволствие и с мярка.  А и вече може да сме спокойни, че „коремчето“, не се прави от бирата, а от калориите консумирани „покрай“ нея.

И тъй като всичко в живота зависи от дозата, нека да намерим баланса и да се възползваме оптимално от древната напитка с неизброими ползи.

 

 

[1] CENTRAL OBESITY AND BEER CONSUMPTION CORINA-AURELIA ZUGRAVU1*, DANIELA PATRASCU2, MARINA OTELEA3, Department of Hygiene and Ecology, Faculty of Nursing and Midwifery, University of Medicine and Pharmacy Carol Davila, Romania

[2] Sommer, T. et al. Identification of the Beer Component Hordenine as Food-Derived Dopamine D2 Receptor Agonist by Virtual Screening a 3D Compound Database. Sci. Rep. 7, 44201; doi: 10.1038/srep44201 (2017).