Добро утро в този хубав понеделничен ден! Какво хапвахте днес за #закуска? С Kristina Vavura (Delisy) и Activia Bulgaria ви предлагаме поредна полезна рецепта за добро начало на деня.

Подходящо за хора, спазващи безглутенов режим; хора с високи нива на холестерол; хора със стомашно-чревни проблеми и/или сърдечно съдови заболявания; бременни, деца.

Рецепта:

 • 1/3 чаша овесени ядки (безглутенови)
 • 1 ч.л. кленов сироп или мед
 • 1 Активия Натурална
 • 4-5 малини
 • 1 ч.л. любим тахан- сусамов, бадемов, лешников или друг

Защо да изберем Активиа Натурална?

Киселото мляко има много полезни макронутриенти, които са нужни на всеки един организъм да функционира правилно. То съдържа много калции- минерал, нужен за здрави кости и зъби. Също така, то е много богато на витамин Б12 и рибофлавин, спомагащи за правилна функция на сърдечно-съдовата система. Тъй като Активиа има пробиотични свойсва, заради бактерията в състава си- продуктът е изключително подходящ за хора, които страдат от стомашно-чревни проблеми. Пробиотиците са начин на спомогнем при процесите в стомаха ни, диктувани от нашата чревна флора. Те са и мощни имуностимуланти.
Обикновено киселото мляко е високо и на протеини, което спомага за правилната регулация на апетита на човек, тъй като протеините отнемат най-много енергия за усвояването си и сравнително повече време, отколкото простите въглехидрати.

Другите съставки на закуската:

Овесените ядки са богати на много витамини и минерали, както и антиоксиданти- главно манган и витамин Б1. Те съдържат сложни въглехидрати и фибри, което ги прави идеален избор за сутрешна закуска. Видът разтворими фибри, които се съдържат в овеса, са бета-глюкан, който частично се разтваря във вода и образува гъст, подобен на гел разтор в червата. Ползите от него са следните:

 • Намалява „лошия“ холестерол, както и нивата на общия холестерол в кръвта
 • Намалява кръвната захар и нивата на инсулин
  • Това прави изборъ на овесени ядки добър за хора, страдащи от диабетни състояния
 • Увеличава чувството на ситост, което спомага за редукцията на теглото
  • Бета-глюканът увеличава нивата на пептид YY, който е хормон в стомаха и се продуцира при ситост.
 • Увеличава разнообразието на добрите бактерии в храносмилателния тракт

 

Медът също е богат на антиоксиданти, които освен притивовъзпалително си действие, могат да помогнат и при сърдечно-съдови проблеми като предотварят инфаркт или инсулт.

Таханът е пълен със здравословни мазнини, витамини и минерали. Само една лъжичка от него може да ви даде 13% от препоръчителната дневна доза тиамин, 11%- витамин Б6, 11% фосфор и 11% манган. Около 50% от мазнините в тахана са мононенаситени мастни киселини, които имат противовъзпалителни свойства и обикновено техният прием се свързва с намален риск от хронични заболявания.