Заедно с Криси ( www.instagram.com/_vavura)  ви предлагаме една вкусна и бърза рецепта за ябълково парфе с Активиа. Това би бил идеален вариант за начало на вашия ден или пък за една лека следобедна закуска, която да ви даде енергия и тонус за остатъка от деня. След рецептата ще намерите и подробно описание за включените продукти в парфето и с какво те биха допринесли за здравословното ни състояние.

Ябълково парфе с Активиа

Необходими продукти за 4 порции:

 • 1 ч.ч. от любимото ви мюсли
 • 2 с.л. масло
 • 4 големи ябълки, нарязани на парченца
 • 1 чаша пресни боровинки
 • ¼ к.ч. мед или кленов сироп
 • 1 ч.л. портокалова кора
 • ½ ч.л. канела
 • щипка сол
 • 3 ч.ч. Активиа Мюсли с ябълка и стафиди или Активиа Натурална

Съставките на закуската:

Овесените ядки са богати на много витамини и минерали, както и антиоксиданти – главно  манган и витамин Б1. Видът разтворими фибри, които се съдържат в овеса, са бета-глюкан, който частично се разтваря във вода и образува гъст, подобен на гел разтор в червата. Ползите от него са следните:

 • Намалява „лошия“ холестерол, както и нивата на общия холестерол в кръвта
 • Намаляват резките пикови стойности на кръвната захар и нивата на инсулин
  • Това прави избора на овесени ядки добър за хора, страдащи от нарушения в въглехидратната обмяна
 • Увеличава чувството на ситост, което спомага за редукцията на теглото
  • Бета-глюканът увеличава нивата на пептид YY, който играе хормоно-подобна роля н в стомаха и се продуцира при ситост.
 • Увеличава разнообразието на добрите бактерии в храносмилателния тракт

Маслото отдавна е обект на спорове в света на храненето. За щастие, през последните години има много изследвания, които доказват потенциалните ефекти на маслото върху здравето ни. Въпреки че то е с високо съдържание на калории и мазнини, маслото съдържа и важни хранителни вещества. Например, то е добър източник на витамин А – мастноразтворим  витамин, необходим за здравето на кожата, имунната фунцкия и зрението ни. То също така съдържа витамин Е, който поддържа здравето на сърцето и действа като антиоксидант, за да предпази клетките ни от увреждане, причинено от свободните радикали. Освен това, маслото съдържа и малки количества рибофлавин, ниацин, калций и фосфор. Маслото е най-важният източник на усвоим витамин Д – един от най-честите дефицити, от които страдат хората в съвременното общество.

Отличен източник е и на конюгирана линолова киселина (CLA) – вид мазнина, намираща се в месото и млечните продукти. Тя е свързана с изключително много ползи за здравето. Изследвания показват, че CLA може да има противоракови свойства и може да помогне за намаляването на растежа на рак на гърдата, дебелото черво, стомаха, простата и черния дроб. Други изследвания пък показват, че добавянето на минимални количества CLA може да намали телесните мазнини и да помогне при редукцията на теглото.

Освен всичко това, маслото е богато на бутират – вид късоверижна мастна киселина, която се произвежда от полезните бактерии в червата и се използва за източник на енергия там. Бутиратът може да насърчи правилното храносмилане, като намали чревното възпаление и подпомогне електролитния баланс. Смята се, че може и да помогне за лечение на синдрома на раздразнените черва – състояние, характеризиращо се със симптоми като стомашна болка, подуване на корема, констипация и диария.

Боровинките имат много фибри, витамин C и витамин К, което ги прави идеален избор за хора на диета. Те имат добър антиоксидантен профил и предпазват тялото от свободни радикали, които имат тенденцията да разрушават клетки и да провокират растежа и размножаването на раковите клетки. Главните антиоксидантни вещества в боровинките спадат към семейството на полифенолите, а по-конктетно – флавоноиди флавоноиди. Счита се, че една група флавоноиди – антоцианини, е отговорна за по-голямата част от полезните качества на тези плодове. Оксидативният стрес може да ускори процеса на стареене на мозъчните клетки, което се отразява негативно върху мозъчната функция. Според проучвания, проведени с животни, антиоксидантите в боровинките могат да достигнат до части от мозъка, които са от съществено значение за интелегеността, и да им повлияят позитивно, като елиминират свободните радикали. Освен това, тези плодове съдържат и биоактивни съединения, които неутрализират отрицателното въздействие на високите нива на кръвна захар в кръвта. Изследвания сочат, че антоцианините в боровинките имат благоприятно влияние върху чувствителността към инсулина и въглехидратния метаболизъм, което ги прави подходящ избор за хора с нарушения във въглехидратната обмяна.

Медът също е богат на антиоксиданти еликсир,  известен с притивовъзпалително си и бактерицидно действие. Много хранителни вещества са част от състава на чистия кленов сироп – цинк, калий, манган, тиамин, калций, желязо, магнезий, рибофлавин. Цинкът е мощен антиоксидант, който участва във важни процеси в организма като клетъчния растеж и регенерация на клетките. Той е и изключително полезен за здравето на сърцето. Само ¼ чаша истински кленов сироп осигурява 41% от дневната ви доза цинк, както и 100% от нужната доза манган.

Портокалите са едни от най-популявните плодове в световен мащаб. И все пак, освен за ароматизиране на някои ястие, портокаловите кори обикновено се отстраняват и изхвърлят. Коричките на така популярния цитрус съдържат важни хранителни вещества, включително фибри, витамин С и растителни съединения като полифеноли. Всъщност, само една супена лъчица (6г) портокалова кора осигурява 14% от дневната препоръчителна доза витамин С. Същата порция съдържа и около 4 пъти повече фибри от тези на плода отвътре. Проучвания показват, че диетите с високо съдържание на витамин С и фибри намаляват сърдечно-съдовия риск и имат анти-канцерогенен ефект. Портокаловата кора също съдържа провитамин А, фолиева киселина, рибофлавин, тиамин, витамин В6 и калций. Плюс това, тя е богата и на полифеноли – хесперидин и полиметоксифлавони, които помагат за предотвратяване на хронични състояния като диабет тип 2, затлъстяване и дори Алцхаймер.

Канелата е една от най-вкусните, популярни подправки.Смята се, че редовната консумация на подправката намалява високите стойности на кръвната захар и може да се препоръча на хора с висок риск от развитие на захарен диабет.

Снимки: www.instagram.com/_vavura

Анализът на рецептата е направен от д-р Стоянова и Кристина Вавура.

*Анализът е направен като част от партньорство с Активиа*